VB wil vluchtelingen opsluiten in boot op de Schelde

Het Vlaams Belang voelt zich gesterkt door de uitspraken van minister Dewael over “illegale” vluchtelingen. Dewael stelde dat geen hulp mag worden geboden aan dergelijke vluchtelingen. Het VB gaat daarop verder en diende een klacht in tegen Frank Hosteaux (SP.a’er en actief in de buurtwerkingen van Antwerpen-Noord). Tegelijk stelde de partij voorstander te zijn van de opsluiting van illegalen op een boot in de Schelde.

De klacht tegen Hosteaux is een uitloper van de discussie over de omstreden controles van de Dienst Vreemdelingenzaken bij ticketcontroles van De Lijn op de trams. Die controles wekten de indruk dat er een heuse jacht op illegale vluchtelingen was geopend waarbij ook De Lijn werd gebruikt om de vluchtelingen op te sporen. Zelfs de extreem-rechtse faxkrant ‘T Scheldt’ schreef hierover: “Met zoveel flikken en toezichthoudend personeel op het plein waant ge u in het Berlijn van de jaren ’36 of ’37. (…) ‘Een ideale manier om de buurt rond dat griezelig koude De Coninckplein te stigmatiseren’, vond (mijn vriendin) Maggy. Ik zei nog: ‘ ‘t Stad is van iedereen, als ‘t em maar zijn papieren in orde heeft.’ Het verschil tussen Patrick Janssens en Flup Dewinter wordt met de dag kleiner. ‘Het stad is van A ‘, Filip!”

Die controle werd forst toegejuicht door het Vlaams Belang. Wie ertegen protesteerde, wordt in een verdomhoekje geplaatst. Of krijgt een klacht aan zijn been. Eerder klaagde het VB er ook al over dat vluchtelingen zich organiseerden en een bijeenkomst konden houden van UDEP (een organisatie van vluchtelingen). Naar aanleiding van die bijeenkomst stelde het VB dat het verbaasd was dat de bijeenkomst “kon plaatsvinden in een stedelijke zaal, dat de politie niet optrad en dat openlijk mocht opgeroepen worden om de wet te omzeilen en de controles in het kader van Stadsplan Veilig te boycotten.” Dat soort oppositie mag klaarblijkelijk niet als het van het VB afhangt.

Nadat gebruik werd gemaakt van het bijwijlen racistische optreden van het Antwerpse stadsbestuur, wordt ook nu onmiddellijk op de kar van Patrick Dewael gesprongen als die stelt dat het bieden van hulp aan illegalen verboden is. Het bieden van onderdak bijvoorbeeld, zou een inbreuk vormen op de Vreemdelingenwet. Dat kan niet volgens het VB, want zo zou Antwerpen volgens de grootste partij van Antwerpen “de vuilbak van Europa” worden. De vergelijking tussen het aantrekken van vluchtelingen en een vuilbak, zal volgens het VB uiteraard geen racistische connotatie hebben. Vanuit hun veilige villa’s hebben Dewinter en Annemans natuurlijk gemakkelijk praten.

Het VB wil bovendien verder gaan. De partij stelt voorstander te zijn van een “actieve opsporing van illegalen via wijkidentificatie-acties”. Met andere woorden: grootschalige razzia’s in de armste wijken. De vergelijking met Berlijn in de jaren 1930 werd eerder gemaakt door een extreem-rechts blad, maar bevat in dit geval wel een grond van waarheid. De razzia’s volstaan niet voor het VB, er moet ook overgegaan worden tot een opsluiting van illegalen. Daartoe stelt de partij voor dat er een opvangcentrum voor illegalen komt “op een boot op de Schelde”, en dit in afwachting van een “repatriëring” (lees: deportatie) naar de landen van herkomst.

De traditionele partijen dachten het VB te bestrijden met een proces wegens racisme. Met hun eigen repressief beleid stimuleren ze echter het racisme van het VB en zorgen ze ervoor dat die partij met steeds driestere voorstellen naar buiten komt. Om een klacht te vermijden, zullen we maar niet voorstellen om al wie veroordeeld is wegens racisme op te sluiten in een gevangenenkamp op een boot in de Schelde.

Geert Cool

Een reactie achterlaten