De antifascistische campagne Blokbuster is sinds 1991 actief in de strijd tegen extreemrechts. In de jaren 1990 was Blokbuster een instrument voor honderden jongeren en werkenden die zich wilden organiseren tegen het Vlaams Blok: er waren een 50-tal comités die acties organiseerden tegen meetings van het Vlaams Blok en die discussies hielden over de strijd tegen de voedingsbodem van extreemrechts. Blokbuster organiseerde een internationale betoging tegen racisme met 40.000 aanwezigen (1992) en een geslaagde nationale Jongerenmars voor werk, tegen racisme (993).

Toen de antiracistische beweging eind jaren 1990 op de terugtocht was, bleef Blokbuster tegen de stroom in acties organiseren. Zo waren er elk jaar betogingen tegen de studenten van het Vlaams Belang, de NSV (Nationalistische Studentenvereniging). Dat maakt het vandaag voor het VB overigens moeilijker om die NSV echt uit te spelen: bij de laatste verkiezingen kwamen er meer nieuwe jonge VB-parlementsleden uit KVHV dan uit de eigen stal van NSV. We bleven acties organiseren, zelfs toen we er alleen voor stonden.

Met nieuwe zwarte zondag van 26 mei is er niet alleen een terugkeer van het Vlaams Belang maar ook van het verzet ertegen. Blokbuster speelt daar meteen een actieve rol in. Zo lagen we mee aan de basis van de eerste betogingen in Gent (op 28 mei en 23 juni). Deze zomer kan je ons vinden op zomerfestivals met materiaal (badges, pamfletten, t-shirts, …). Dit najaar komen er nieuwe acties.

Steun Blokbuster. Stort een bijdrage op BE05 0012 2824 0975 van Blokbuster