Schandaal in Brussel. Antiracisten opgepakt, extreemrechts kan betogen

collectifKrasnyi

Vorige week trokken ongeveer 400 hooligans geleid door extreemrechtse figuren onder politiebegeleiding naar de Beurs waar een solidariteitswake plaatsvond. Onderweg werd een voedingswinkel aangevallen om er bier te stelen. De politie keek toe. Aan de Beurs werd de wake verstoord door slogans van haat, fascistische groeten, vuistslagen en charges om de mensen op de trappen van de Beurs te verdrijven. Toen de politie uiteindelijk tussenkwam om hen te verdrijven, werd het waterkanon ingezet en waren er rellen waarbij heel wat vernielingen werden aangericht. Het leidde tot amper een tiental arrestaties.

In de dagen die volgden, kwam er een internationale oproep van extreemrechts om in Molenbeek te betogen. De oproep kwam van de Franse groupuscule ‘Génération Identitaire’. Er werd gereageerd met een oproep voor een antiracistische en antifascistische actie. De autoriteiten beslisten om alle acties te verbieden. Génération Identitaire riep op om niet naar Brussel te trekken. De antiracisten beslisten om vreedzaam aan de Beurs samen te komen, de permanente verzamelplaats waar de slachtoffers herdacht worden.

Daar werden vandaag tientallen mensen opgepakt terwijl er geen enkele aanleiding voor was. De arrestaties gebeurden vaak op basis van het uiterlijk van de betogers. Er werd geen enkel spandoek uitgerold. De agenten riepen de aanwezigen op de wake toe: “Maak dat je weg bent, we zullen iedereen oppakken.”

Ondertussen kwamen een dertigtal extreemrechtse militanten, waaronder Rob Verreycken van Pegida Vlaanderen, samen in Dilbeek waar ze een actie hielden vooraleer ze naar Molenbeek wilden trekken. Zeven van hen werden in Molenbeek opgepakt. Er werd pepperspray in hun wagen gevonden.

Welk spel speelt de politie hier eigenlijk? Wie wordt eigenlijk beschermd? De politie is niet in staat om de terroristen op tijd op te pakken, maar om onze democratische rechten aan banden te leggen is ze er snel bij. Voelt de politie zich meer op het gemak om vreedzame antiracisten op te pakken dan om zich bezig te houden met reactionair extreemrechts of reactionaire salafisten?

De gebeurtenissen vandaag en die van vorige week vormen een ernstige waarschuwing over het gevaar van extreemrechts en de pogingen ervan om de terreuraanslagen in Brussel te recupereren. We zagen ook hoe onze democratische rechten zoals het recht op vergadering of op een collectieve actie niet als verworven kunnen beschouwd worden. De arbeidersbeweging en de jongeren moeten zich mobiliseren en zich verzetten tegen extreemrechts en de pogingen om het sociaal verzet aan banden te leggen.

Arrest01

Arrest02

Arrest03

arrest04 (1)

Een fotoreeks door Liesbeth:

Edit