Het was even geleden dat we nog iets van Filip Dewinter vernamen. Zijn nieuwe partijvoorzitter, de kleine Dewinter, stelde eerder dat zijn grote voorbeeld zich gedeisd moest houden om ruimte te laten voor de ‘nieuwe generatie’. Tom Van Grieken beweerde op internet ‘Charlie’ te zijn, maar zal het wellicht niet leuk gevonden hebben dat de hoofdredacteur van Charlie Hebdo op de tonen van De Internationale ten grave werd gedragen.

Ondertussen houdt Filip Dewinter zich bezig met wat hem wakker houdt. Dat zijn niet de besparingen die mensen tot armoede veroordelen. Het zijn ook niet de gevallen van reactionair geweld en terreur waar de gewone bevolking het eerste slachtoffer van is. Neen, hij haalde de media met zijn wetsvoorstel om het rijden met een hoofddoek te verbieden. Het voorstel doet overigens wat denken aan de regels die in pakweg Saoedi-Arabië gelden (waar vrouwen helemaal niet mogen rijden).

Dewinter wil zich beperken tot een hoofddoek, een muts, pet of sjaal zouden wel mogen. Over een combinatie van muts, pet en sjaal sprak hij zich niet uit. Dewinter meent dat een hoofddoek het zicht zou hinderen. Het voorstel geeft vooral aan dat zijn eigen kortzichtige standpunten iedere mogelijkheid van inzicht hinderen.  Veel deining brengt het niet meer teweeg. Niet omdat het voorstel niet schokkend is, maar wel omdat Dewinter steeds meer wordt ervaren als een oude cynische karikatuur van zichzelf.