Kan een fenomeen als Gouden Dageraad ook bij ons ontwikkelen?

Betoging tegen de komst van Marine Le Pen in Brussel voor de zomer. Foto: PPICS

Naar aanleiding van de betoging tegen racisme op 9 november in Brussel en het protest tegen de pogingen om een lokale werking van Gouden Dageraad in ons land op te zetten, spraken we met Geert Cool van onze antiracistische campagne Blokbuster over extreemrechts in Europa en bij ons. De betoging van 9 november komt er na een oproep door de Griekse antifascistische comités die zich begonnen te organiseren als reactie op de opmars van de neonazi’s van Gouden Dageraad. Ook al wordt die formatie vervolgd en is algemeen bekend dat ze betrokken was bij moordpartijen, dan nog blijft ze tot 10% in de verkiezingen en peilingen scoren.

Hoe kon Gouden Dageraad zo groot worden en blijven?

“De economische crisis houdt lelijk huis in Griekenland. De economie kromp sinds het begin van de crisis met een kwart, de werkloosheid steeg tot 27% en onder jongeren tot een eind boven de 50%. Wie wel werk heeft, verdient tot 30% minder dan voor de crisis. In de gezondheidszorg werd sinds 2008 maar liefst 40% van de middelen geschrapt.

“Er was hier sterk verzet tegen met tal van algemene stakingen. Maar als deze strijd niet in staat is om vooruit te gaan, dan begint het ongeduld toe te slaan en ontstaat er ruimte voor krachten als Gouden Dageraad. Trotski stelde destijds over het Duitse fascisme: “Als de sociale crisis onhoudbaar wordt, zal een specifieke partij op het toneel verschijnen met als bedoeling om de kleinburgerij op te jutten en haar woede en wanhoop te richten tegen de arbeidersklasse. In Duitsland wordt die historische taak vervuld door nazi’s, een brede stroming waarvan de ideologie bestaat uit alle rotte dampen van een desintegrerende burgerlijke samenleving.” Hij voegde eraan toe dat dit enkel mogelijk was omdat de arbeidersbeweging geen stappen vooruit zette in de strijd tegen het kapitalisme.

“Niet dat het fascisme voor de deur staat in Griekenland, maar Gouden Dageraad kan inspelen op de wanhoop van die lagen die losgekomen zijn van de arbeidersbeweging en zelfs op een aantal arbeiders om uiteindelijk deze wanhoop te richten tegen de werkende bevolking. En ook de ideologische basis bestaat nog steeds uit alle rottigheid van de desintegrerende samenleving.”

Is dit geen puur Grieks gegeven, bij ons lijkt extreemrechts net te verdwijnen…

“De economische context doorheen Europa en ook in ons land is er geen van groei. We gaan niet bepaald naar een periode waarin het evident is om de levensstandaard van de meerderheid van de bevolking te verbeteren. De autoriteit van alle burgerlijke instellingen raakt ondermijnd. Tegen deze achtergrond is er electorale ruimte voor extreemrechtse krachten. Kijk maar naar Frankrijk waar het Front National en Marine Le Pen in de peilingen hoge resultaten blijven halen en het FN zelfs de grootste partij is.

“In ons land staan we aan het begin van een confrontatie tussen het besparingsbeleid en de arbeidersbeweging. Doorheen deze strijd is het mogelijk om politieke initiatieven vanuit de arbeidersbeweging te nemen of te versterken. Maar als het ongenoegen onvoldoende tot uiting komt in actief verzet, kan de ruimte groeien voor diverse proteststemmen, ook voor extreemrechts.

“In de medialuwte is het overigens niet uitgesloten dat er in en rond het Vlaams Belang een grotere nadruk komt te liggen op methoden en ideeën die aansluiten bij het Griekse Gouden Dageraad.”

Wat kunnen we dan doen?

“Blokbuster is sinds 1991 actief in de strijd tegen extreemrechts. Daarbij verdedigden we steeds de nood aan werk, sociale huisvesting, openbare diensten, … als verenigd antwoord op verdeeldheid zoals racisme, homofobie of seksisme. Deze benadering is tegen de achtergrond van een diepe crisis meer dan ooit actueel. We willen met initiatieven zoals de actiedag van 9 november zowel de kwestie van internationale solidariteit als de noodzaak van gezamenlijke strijd voor jobs naar voor brengen. Werk mee om van deze campagne een succes te maken!”


 

Doe mee!

  • 4 oktober: protest tegen meeting met Gouden Dageraad in ons land. 18u Centraal Station Brussel. Facebook evenement
  • 18 oktober: SAF-moment, antifascistische meeting in Antwerpen. 18u Bondsgebouw Facebook evenement
  • 9 november: antifascistische betoging in Brussel