Neonazi’s van NPD uit parlement van Saksen

De Oost-Duitse deelstaat Saksen was jarenlang een bastion van de neonazipartij NPD. Na de deelstaatverkiezingen verdwijnt de NPD evenwel uit het parlement.
Niet dat de basis voor het ongenoegen waarmee de partij scoorde is verdwenen. Terwijl de NPD naar 4,95% zakte en hiermee wel erg nipt onder de kiesdrempel van 5% verdween, kwam de rechts-populistische AfD (Alternative für Deutschland) zwaar opzetten met 9,7%.

Op haar electorale hoogtepunt in 2004 was de NPD in Sachsen goed voor 9,2% en 12 verkozenen. In 2009 zakte de partij al weg tot 5,6% en nu valt ze dus terug onder de kiesdrempel. In Sachsen kwam extreemrechts onder meer in opspraak met het schandaal van de NSU, een terreurgroep waarvan vermoed wordt dat delen van het staatsapparaat voor bescherming zochten. De NSU was verantwoordelijk voor diverse moorden.

Dat het verdwijnen van extreemrechts uit het parlement slechts leidt tot een drastische vooruitgang van rechtse populisten, heeft veel te maken met de zwakte van links. Die Linke haalt dan wel 18,9% (-1,7%) maar slaagt er niet in om een strijdbare linkse positie in te nemen. In Dresden, de hoofdplaats van de deelstaat, zit de partij sinds kort mee in het bestuur. Een strijdbaar links alternatief blijft het beste antwoord op extreemrechts maar ook op populistisch rechts.