fascisme_inc-300x183Staat het fascisme terug voor de deur? Deze vraag zal door de hoofden van vele Grieken hebben gespookt na de verkiezingsoverwinningen van Gouden Dageraad. Deze neonazi’s haalden bij de parlementsverkiezingen van 2012 maar liefst 7% van de stemmen en 21 zetels in het parlement. Bij de Europese verkiezingen haalde Gouden Dageraad 9,4% en 3 zetels en dit ondanks het feit dat een groot deel van de partijleiding in de cel zit. Niet enkel in Griekenland scoorde extreemrechts goed, ook in de rest van Europa is extreemrechts aan een opmars bezig.

Dit zal ongetwijfeld mee hebben gespeeld in de inspiratie voor de nieuwe documentaire van Infowar Productions, die in april van dit jaar werd voorgesteld. Dit Griekse team van documentairemakers bracht eerder de documentaires ‘Debtocracy’ en ‘Catastroika’ uit. In die documentaires werd vooral ingegaan op het ontstaan van de huidige economische crisis, de impact van de besparingen en het uithollen van het democratische systeem.

Deze twee eerdere producties sluiten goed aan bij de nieuwe documentaire ‘Fascism Inc’. De makers zeggen dat het doel van deze documentaire is om inspiratie te geven aan de strijd tegen extreemrechts doorheen Europa. ‘Fascism Inc’ legt het verband tussen het fascisme en het kapitalisme. “Hoe kan iemand de waarheid over fascisme zeggen, als die niet bereid is om te spreken over het kapitalisme dat het fascisme voortbrengt?”, klinkt het in de film.

Het is een van de sterkste aspecten van de documentaire, de meeste andere documentaires over extreemrechts beperken zich vaak tot nadruk op de racistische elementen. In ‘Fascism Inc’ wordt ingezoomd op de banden tussen de Duitse en Italiaanse kapitalisten en respectievelijk Hitler en Mussolini. In de documentaire wordt duidelijk gemaakt hoe de grote industriëlen het fascisme groot gemaakt hebben.

In de documentaire wordt het verband met de huidige economische situatie in Griekenland en bij uitbreiding Europa gelegd. De Griekse actualiteit is aanwezig in ‘Fascism Inc’, maar vormt niet het dominante thema. Door de bredere Europese context en de historische wortels van het fascisme te belichten, is deze documentaire interessant voor een ruimer publiek en iedereen die begaan is met de strijd tegen het fascisme. Meermaals wordt erop gewezen dat de strijd niet gestreden is, maar actueel blijft. “De crisis die de omstandigheden creëert waarin fascisme kan groeien, ligt voor ons en niet achter ons…”

Ten slotte moet opgemerkt worden dat dit een volledig onafhankelijke productie is die gefinancierd wordt door donaties van jongeren, vakbonden, antifascistische organisaties,… De documentaire wordt gratis aangeboden op het internet. In tal van landen zijn er bijeenkomsten waar de makers zelf uitleg komen geven bij de documentaire. Het is een aanrader voor alle antifascisten. Zoals de makers zelf bij het begin van ‘Fascism Inc’ opmerken: “De waarheid moet uitgesproken worden om het geleuter te stoppen.”

In 2013 publiceerde marxisme.be het boek ‘Fascisme: wat het is en hoe te bestrijden’ door Leon Trotski met teksten over de opkomst van het fascisme en de strijd ertegen. Het boek telt 350 pagina’s en is verkrijgbaar bij onze redactie. Het kost 18 euro, verzendingskosten inbegrepen.   

[divider]