Zal dit soort gevaarlijke neonazi's nu plots wel verantwoordelijk omgaan met wapens?

Zal dit soort gevaarlijke neonazi’s nu plots wel verantwoordelijk omgaan met wapens?

Bij de arrestatie van een reeks gewelddadige neonazi’s in 2006 werden een pak wapens gevonden. Die werden in beslag genomen en kwamen ook aan bod in het proces om het gevaar van Blood&Honour in ons land te duiden. Nu het proces achter de rug is, krijgen de neonazi’s een deel van hun wapens gewoon terug.

Toen in 2006 in de media werd aangekondigd dat een aantal neonazi’s in onder meer legerkazernes werden opgepakt, vroegen wij op blokbuster.be meteen of daarbij de wapens ook zouden in beslag genomen worden. Dat bleek effectief het geval te zijn. Er werd een grote hoeveelheid wapens gevonden. Tomas Boutens, de voorman van Blood&Honour, verkocht bijvoorbeeld twee wapens aan een undercoveragent. Om naar een NSV-betoging te trekken schafte hij zich tien matrakken aan. Veertien van de verdachten in Dendermonde moesten zich verantwoorden voor wapenhandel en/of illegaal wapenbezit. Drie van hen waren gewoon wapenhandelaars zonder betrokkenheid bij de organisatie van Blood&Honour. Bij een huiszoeking bij Joeri VDP van Blood&Honour in Dendermonde werden niet alleen wapens gevonden maar ook drugs en anabolen.

Vreemd genoeg heeft het gerecht beslist om een deel van de in beslag genomen wapens gewoon terug te geven. Wat verwacht de rechtbank? Dat de neonazi’s waar het zelf van oordeelde dat ze gevaarlijk waren plots koorknaapjes zullen worden die op een normale wijze met wapens omgaan? Komt dit niet er niet op neer dat hetzelfde probleem van gevaarlijke neonazi’s gewoon wordt hersteld?

Volgens de rechtbank kwam een deel van de wapens in aanmerking voor de regularisatie in 2007, een periode van amnestie voor verboden wapens in het kader van de nieuwe wapenwet. Omdat de neonazi’s in de gevangenis zaten, konden ze geen gebruik maken van die regularisatie. Nu kunnen ze dat alsnog doen. De rechtbank merkt daarbij op dat het oorlogstuig dat gevonden werd niet terug gaat omdat dergelijk gevaarlijk materieel niet kon geregulariseerd worden.

Het is vreemd en waanzinnig dat figuren waarvan de rechtbank zelf vaststelt dat ze gevaarlijk zijn en effectief gewelddadige activiteiten planden, nu zomaar hun wapens terugkrijgen. Dat is als melk bij de kat zetten. Het is maar één van de redenen waarom we ons in de strijd tegen het gevaar van neonazi’s niet mogen beperken tot juridische procedures. Op basis van mobilisatie en campagnes waarin zowel extreemrechts wordt ontmaskerd als wordt gewezen op alternatieven op het systeem in crisis, kunnen we de ruimte voor extreemrechts beperken.

In het kader van het proces tegen de militanten van Blood&Honour bleek dat in deze kringen steevast werd uitgekeken naar de NSV-betoging, de haatmars van de studenten van het Vlaams Belang. De Nationalistische Studentenvereniging (NSV) zal het dit jaar met enkele betogers minder moeten doen nu de kopstukken van Blood&Honour een lichte gevangenisstraf kregen. Maar andere militanten van Blood&Honour die er goedkoper van afkwamen en nu hun wapens terugkrijgen, zullen er wellicht wel van de partij zijn. Met een sterke anti-NSV betoging in Antwerpen op 20 maart willen we vermijden dat dit soort figuren een avond lang vrijspel krijgt in de stad.