Getuigenissen van de arrestaties

Na afloop van een vreedzame anti-fascistische betoging in Gent werd dinsdagavond overgegaan tot een massale en veelal willekeurige reeks arrestaties van naar schatting een 200-tal jongeren. De media hebben het over 409 arrestaties van “voornamelijk linkse studenten”. In werkelijkheid ging het om een kleine groep anarchisten en veel gewone omstaanders. Enkele stuurden ons hun relaas.

Gevangen genomen op het Sint-Pietersplein

Samen met twee maten was ik aanwezig op de actie. We waren van plan om na de actie nog naar een optreden te gaan. We bleven de menigte volgen tot op het St-Pietersplein. Toen we daar aan kwamen zagen we politie komen en een waterkanon, dus dachten we dat we best weg gingen om niet opgepakt te worden maar we konden nergens meer weg: elk straatje was afgezet door politie. Toen we een straatje zagen waar er geen stonden, gingen we er gewoon in en we gingen kijken of we daar weg konden. Ondertussen waren er al twee andere vrienden bijgekomen

Toen we zagen dat we niet verder konden wegens een hekken, besloten we om terug te keren naar het plein toen er plots iemand afkwam en begon te roepen naar één van mijn maten waardoor er nog meer mensen kwamen. Bleek dat al die mannen undercoveragenten waren die vervolgens twee van mijn vrienden hardhandig oppakten en niet bang waren hun vuisten of voeten te gebruiken om mijn maten te verwonden.

Ik zag letterlijk één van de agenten zijn voet op mijn maat zijn hoofd zetten om hem tegen te houden. We waren toen nog met drie en wisten echt niet wat te doen. Toen er nog meer undercoveragenten kwamen, zijn we maar naar het plein gelopen waarna we door een waterkanon en heel wat politie tegen een muur werden gedreven met nog een honderdtal mensen.

Wat ik het ergste van al vond is dat we niet eens de kans kregen om weg te gaan van het plein en dat er massaal veel onschuldige mensen werden opgepakt.

Toen we werden geboeid werden we brutaal in een combi gesleurd. Ik was ondertussen al mijn maten kwijt omdat die in een ander combi zaten.

Als we vertrokken met de combi was de chauffeur ons in het gezicht aan het uitlachen. Die agent reed veel te snel. Hij reed door het rood waarbij ik zag dat twee meisjes die met hun fiets overstaken in de problemen kwamen, één van hen was gevallen.

Op het politiebureau was het niet veel beter. Eerst moeten we twee uur buiten in de kou op ons knieën zitten wacht. We waren allemaal geboeid. Daar vond ik mijn vrienden terug. Ik zag iemand met veel moeite zijn tabak uit zijn achterzak halen toen een agent dat had gezien vloog hij naar die persoon, nam zijn tabak af, smeet die weg en duwde die persoon op de grond waarna hij zelf een sigaret opstak en die persoon nog eens goed uitmaakte voor murmel. Toen we eindelijk binnen waren, werden onze boeien doorgeknipt en werden we één voor één gefouilleerd. De persoon die mij fouilleerde was naar mijn normen eerder handtastelijk: hij zat werkelijk met zijn hand in mijn broek waar ik denk dat het niet noodzakelijk was.

Toen we in de massacel moesten, zag ik dat die echt overvol zat. We mochten amper drinken of na heel lang wachten met een beetje geluk naar de wc. Als we eindelijk vrij werden gelaten en buiten kwamen, zag ik die vriend van mij die was opgepakt door die undercoveragenten. Hij had pijn aan de ribben en had een blauw oog wat er opwijst dat er brutaliteit is bij de agenten, wat totaal zinloos is. In totaal heb ik iets van 6u vastgezeten samen met veel onschuldige mensen


Onmenselijke behandeling in de cel

Gisteren omstreeks 22u werd ik samen met een hele boel andere mensen gearresteerd, we werden onze rechten niet voorgelezen, we mochten niet naar het toilet, we kregen geen water, niets. We moesten meer dan 3u op de koude grond zitten met onze handen op onze rug. De houding van sommige politie agenten was erg grof, er was 1 die struikelde over iemand die op de grond zat en er gewoon begon op te schoppen. Een andere jongen zijn handboeien waren extreem hard aangespannen toen die wel 20 keer had gevraagd om die wat losser te maken stond hij recht en riep hij, maak ze nu losser, waarop 3 agenten de geboeide jonge man de grond in stampten. Daar ik minderjarig ben moest mijn moeder van west-vlaanderen komen om mij op te pikken. Mijn ma was nog nooit op het bureau van de Gentse politie geweest en wist dus ook niet waar haar auto te parkeren, ze parkeert haar auto even bij de ingang, stapt uit en wil vragen aan een jonge agent waar ze ergens kan parkeren, op dat ogenblik begint hij haar af te blaffen op een erg grove manier. Wat later toen mijn ma zat te wachten in de receptie, was er een meisje die haar zus kwam halen, ze kreeg haar zus niet mee omdat ze geen ouder was. Dat meisje was natuurlijk in alle staten en begon te wenen, waarop één politie agent haar bij de arm nam en brutaal buiten worp. Op dat ogenblik stond mijn moeder en nog een ander ouder recht en zeiden ze ook tegen hem dat hij een beetje meer respect en manieren kon tonen. De lijst die ik kan opnoemen is oneindig lang maar er is 1 feit die mij nog heel duidelijk is bijgebleven. Toen wij in de gang zaten was er 1 agent die het leuk vond om foto’s van ons te nemen met zijn gsm. Is er niet zoiets als recht op privacy?

Een reactie achterlaten