Lezersreactie. “Hoe de streetrave in Gent op 10/11 geëindigd is”

We ontvingen een lezersreactie van een studente uit Gent die niet georganiseerd is en toevallig aanwezig was op het Sint-Pietersplein toen de politie overging tot arrestaties. We publiceren haar relaas van de feiten. Wie ook wil reageren, kan ons schrijven via info@blokbuster.be.

Eerst en vooral: Ik ben geen voorstander van communisme, anarchisme of eender welke extremistische overtuiging. Ik was er eerder toevallig terechtgekomen, zoals bijna alle 409 opgepakte mensen.

Toen ik toekwam rond 21u was de streetrave nog bezig, en van een agressieve sfeer was absoluut geen sprake. Ik vond het vooral heel schattig en leuk, allemaal mensen die zich amuseerden op leuke muziek.
Toen ik terugkwam van de nachtwinkel, nog geen 5 minuten later zag ik ineens een hele bende agenten, zwaar bewapend de dansende menigte op het sint-pietersplein drijven en dat kort erna volledig af te sluiten.
Niemand mocht er op of af, zelfs een oud koppel, die er toevallig passeerden mochten niet weg.

Niet veel later dreven ze iedereen op het plein in een klein hoekje waarna ze alle aanwezigen hardhandig in de boeien sloegen. Ik heb gezien hoe ze een man van 50 die stond te kijken meenamen.

Ik zag tientallen politiewagens en busjes voorbijgaan, volgestampt met jongeren die helemaal niks verkeerd hadden gedaan.
Achteraf las ik dat die bussen en alle combi’s al van 18u ‘s avonds klaarstonden aan het politiebureau, waar ik uit kan afleiden dat het hun bedoeling was zoveel mensen te arresteren.

Rond 23u waren ze nog steeds bezig met zoveel mogelijk mensen, die er in hun ogen uitzagen als ‘terroristen’ mee te nemen.
Een jongen die bij ons stond en gewoon een smsje aan het typen was werd meegenomen door 3 agenten in burger. Zomaar, zonder enige aanleiding werd hij meegesleurd waarna wij verbaasd achterbleven.

Toen ik thuiskwam las ik dat er 409 mensen bestuurlijk aangehouden waren, voornamelijk ‘extreem-linkse extremisten’ (lees: toevallige aanwezigen) en dat de extreem-rechtse betoging, die vooral uit skinheads bestond en elke moslima die ze tegenkwamen de huid vol scholden, “zonder incidenten verlopen was”.
Niet zo moeilijk, aangezien de politie daar niet als beesten opgevlogen was.

Een vriendin, die ook zonder reden was meegenomen vertelde dat de politie haar zonder schaamte geslagen en geschopt had, dat ze 6u vast had gezeten, waarvan 2uur geboeid, vergezeld door 200 anderen, allemaal in dezelfde ‘massacel’, ze mochten niet naar de wc, ze mochten niks drinken, waarna ze uiteindelijk haar behoefte heeft moeten doen toen ze buiten geboeid zaten, waar iedereen op stond te kijken.
Ze moesten 2 uur buiten in de kou op hun knieën zitten, en dan, 4u later terwijl al hun bezittingen afgepakt waren zodat ze niemand konden verwittigen werden ze eindelijk vrijgelaten.

Een jongen brak zijn hand op het plein door zich te beschermen tegen de vele matrakken die op hem vlogen, waarna medische hulp hem geweigerd werd en hij hardhandig geboeid werd, pas om 2u ‘s nachts mocht hij naar het ziekenhuis en toen hij terugkwam met foto’s en een bewijs van de dokter vonden de agenten er niks beters op dan hem gewoon recht in zijn gezicht uit te lachen.

Nog nooit in mijn leven ben ik zo gedegouteerd geweest, ik ervaar dit als een rechtse ideologische keuze van de politie, die door deze actie niet meer of niet minder deden dan te zeggen tegen extreem-rechts: “jullie hebben gelijk.”
Ik ben zeker niet de enige die van deze mening is, en ik hoop dat er vele anderen hiertegen ook dingen gaan ondernemen.

Zoiets als dit mag nooit meer gebeuren, zeker niet in België.
Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe deze keer de politie als eerste begon met onrechtvaardig agressief gedrag. Dit is ook de enige reden waarom er 2 agenten verwond zijn, niemand kan kalm blijven bij zo’n misselijkmakende daad.

Het ergste vond ik nog het gevoel van machteloosheid dat ik kreeg bij het aanschouwen van zo’n dingen.
Er was niets dat je kon doen want, jong of oud, meisje of jongen, want ze waren niet bang om schaamteloos mensen neer te slaan.

Een reactie achterlaten