Op de website van de kleine groupuscule Nation wordt steeds vermeden om de identiteit van de militanten bekend te maken. Een aantal “kaders” van de formatie worden wel uitdrukkelijk vermeld. Onder hen ook Emanuele Licari, een baron van Italiaanse afkomst met een voorliefde voor dure wagens, sigaren en – naar eigen zeggen – kind aan huis bij de beau monde. Hoe Nation dat in overeenstemming brengt met haar zogenaamde “anti-kapitalistische” imago is onduidelijk. Op de site van Nation wordt hij nog als “woordvoerder” aangeduid, op zijn eigen site kondigt hij zijn vertrek uit de actieve politiek aan.

Baron Licari – voluit Licari di Castel Mola Emanuele – wordt op de site van Nation naar voor gebracht als een kader van de formatie en zelfs als “woordvoerder”. De man beschikt over een persoonlijke website waar hij heel wat informatie vrijgeeft over zijn eigen luxueuze levensstijl. Zo laat hij zich graag fotograferen met een sigaar of pijp in de hand, liefst nog voor één van zijn wagens (op zijn site poseert hij onder meer voor een Alfa Romeo Spider cabriolet en een andere cabrio die hij naar eigen zeggen net aan zijn “wagenpark” had toegevoegd). Ook worden foto’s gepubliceerd van bijeenkomsten met familie en vrienden in “één van mijn Brusselse appartementen.” De baron gaat prat op zijn contacten met zakenlieden en diplomaten.

De politieke activiteiten worden beperkt tot het persoonlijke leven van de baron die als hij niet naar de opera gaat, graag bokst. Onder het statige maatpak verbergt hij zijn tattoo (met verwijzing naar de eigen adelijke titel). Een vechtersbaas in adelijke vermomming.

Op één van de foto’s zien we ook verschillende militanten van Nation, waaronder “kopstuk” Hervé Van Laethem die met plezier de verjaardag van baron Licari ging vieren. In 2003 en 2004 was Licari nog kandidaat voor het Front National, maar hij raakte ontgoocheld door het interne geruzie binnen het FN. In 2007 stapte hij over naar Nation. Minder dan twee jaar later komt ook daar een einde aan. Op zijn website kondigde de baron begin maart aan dat hij definitief stopt met actieve politiek. Hij raadt zijn vrienden wel aan om voor (bepaalde) kandidaten van Nation te stemmen. Zelf wil Licari zich meer richten op zijn professionele en persoonlijke activiteiten. Dat laatste smeert hij met plezier breed uit op zijn website. Zo poseert hij in smoking met zijn kat die de naam “Falangia” meekreeg (een verwijzing naar het regime van Franco in Spanje destijds). Hij geeft ook aan tevreden te zijn met het kerstcadeau dat hij van zijn vrouw kreeg: een Ducati-motor.

Licari stopt ontgoocheld met actieve politiek omdat “de mensen die mijn opvattingen zouden moeten vertegenwoordigen, daar niet toe in staat waren, zwak of zonder politieke moed bleven.” Op zijn site blijven de links naar Nation of het Italiaanse Fuerza Nuova wel gewoon staan. Die staan daar tussen andere “anti-kapitalistische” verwijzingen naar luxewagens, chique restaurants, sigaren en champagne.

Extreem-rechts beweert op te komen voor de kleine man, maar het doet dit blijkbaar vanop ruime afstand van die kleine man. Rijke nostalgici die blijven steken in een negentiende eeuwse adelijke drang naar roem, tucht en zelfbevestiging maken voeren er blijkbaar de boventoon. We kunnen niet op dit soort figuren rekenen om voor echte verandering te zorgen.

Een aantal van de foto’s waarover hier werd gesproken, stonden eerder ook op deze blog.