Naar een vervolging van de neo-nazi’s van BBET?

Vandaag werd bekend dat het gerechtelijk onderzoek naar BBET (Bloed, Bodem, Eer en Trouw) is afgerond waarbij 21 neo-nazi’s zich zullen moeten verantwoorden voor beschuldigingen van racisme, bendevorming, wapenhandel,… Onder de 21 bevinden zich vijf militairen. Een opvallend detail: van die vijf militairen is er blijkbaar slechts één die reeds uit het leger werd gezet, vier anderen (waaronder BBET-kopstuk Boutens) zijn nog steeds in dienst bij het Belgisch leger. In 2006 werd met een spectaculaire (en nadrukkelijk op televisie in beeld gebrachte) operatie een netwerk van neo-nazi’s in ons land geopenbaard en opgepakt. Er waren verschillende arrestaties, waaronder verschillende militairen die probeerden in hun kazernes groepen van actieve neo-nazi’s te organiseren.

De bekendmaking hiervan kwam voor anti-fascisten niet als een verrassing, er waren al langer foto’s bekend van onder meer BBET-kopstuk Boutens die met wapens poseerde voor een foto in de kazerne van Leopoldsburg. Meer nog, wij publiceerden die foto reeds in 2004 en hadden toen reeds kennis van de identiteit van de BBET-leiders die werden opgepakt in 2006.

De arrestatie van de neo-nazi’s van Blood&Honour (van de tak Combat 18) werd door het establishment aangegrepen om het voor te stellen alsof hard zou worden opgetreden tegen neo-nazi’s in ons land. De hoeveelheid wapens die werd gevonden, wees op de ernst van de situatie en het nieuws dat er ook militaire trainingskampen waren georganiseerd door aanhangers van Blood&Honour maakte het er niet beter op. Toch moeten we twee jaar na deze operatie vaststellen dat er sindsdien tientallen Europese bijeenkomsten van neo-nazi’s in ons land hebben plaatsgevonden. Met de regelmaat van de klok waren er concerten en daar werd amper tegen opgetreden. Recent werden nog enkele arrestaties verricht en werden twee excentrieke Nederlandse neo-nazi’s veroordeeld wegens het brengen van de Hitlergroet, maar afgelopen weekend was het weeral prijs met een nieuw neo-naziconcert in ons land. Het Anti-Fascistisch Front levert uitstekend werk in het steeds opnieuw bekend maken van deze concerten en het aanhoudend protest bij de politieke verantwoordelijken. Dat protest op zich toont de hypocrisie van de verklaringen in 2006 aan.

Nu zouden 21 BBET-aanhangers vervolgd worden. Onder hen ook de kopstukken van deze beweging: Joeri Van de Plas uit Dendermonde, Mark Horemans uit Wilrijk en Thomas Boutens. Van de Plas werd nadien overigens ook betrokken bij een gerechtelijk onderzoek in het kader van anabolicahandel. De neo-nazi’s mogen dan wel pleiten voor een zuiver ras, helemaal zuiver zijn ze niet als het op stimulerende middelen aankomt. Ook werd hij genoemd in een zaak van een gewelddadige homejacking in het Nederlandse Delft waarbij een slachtoffer een vinger werd afgesneden (de speurders kwamen bij Van de Plas uit nadat ze een rekening van een beenhouwer in Dendermonde hadden gevonden op de plaats van het misdrijf).

Bij huiszoekingen werden destijds heel wat wapens en oorlogstuig gevonden. Een groot deel van die wapens werd gevonden bij een rijke zakenman uit Putte bij Mechelen, mogelijk de financier van de neo-nazigroepering. Het netwerk van neo-nazi’s dat destijds werd opgezet en over heel wat financiële middelen (en wapens) beschikte, wordt vandaag nog steeds verder gezet. Het is duidelijk dat de arrestaties en de mogelijke veroordelingen een slag zullen toegebracht hebben, maar Combat 18 beweert nog steeds over een Vlaamse afdeling te beschikken die bovendien ook een paar van de meer hysterische artikels van BBET heeft overgenomen (zoals het beruchte artikel met als titel “Doneer Uw Zaad Aan Het Arische Ras”). Afgelopen weekend nog organiseerde deze groep nog een concert onder de titel “European Unity 2008.”

Gerechtelijke vervolging op zich kan het de neo-nazi’s moeilijker maken om zich te organiseren en kan een einde stellen aan de wapenhandel in die kringen. Wij hebben echter geen vertrouwen in de traditionele politici en het gerecht om consequent op te komen tegen de neo-nazi’s, de vele concerten van Blood&Honour wijzen er op dat zij zelf ons land zien als een vrijhaven. Daarnaast zullen gerechtelijke vervolgingen niet volstaan om de voedingsbodem voor neo-nazi’s weg te nemen. Met de ontwikkelende wereldwijde economische crisis en de daarbij horende sociale problemen, kan de basis voor de ontwikkeling van gemarginaliseerde en gewelddadige groepjes neo-nazi’s net groter worden. Als we daar tegen willen ingaan, zullen we ook moeten strijden tegen die kapitalistische voedingsbodem.

Een reactie achterlaten