Norman Finkelstein had afgezegd om afgelopen maandag te spreken bij KVHV-Gent. Dat gebeurde nadat de auteur op de hoogte werd gebracht (vanuit verschillende hoeken) over het karakter van KVHV-Gent, volgens De Morgen “nog rechtser dan de NSV”. De neo-fascisten die de lakens uitdelen bij het KVHV, onder aanvoeren van de eeuwige student en champagne-liefhebber Tom Vandendriessche, wilden Finkelstein laten spreken over zijn boek “De holocaustindustrie”.

Alles wat de holocaust ook maar een beetje in vraag kan stellen, is interessant voor de KVHV’ers. Nu Finkelstein heeft afgezegd wordt door het KVHV uitgehaald naar… de Actief Linkse Studenten en vooral naar de PFK-vertegenwoordiger Marc Puyol die een “trotskistisch element” wordt genoemd. Volgens een verklaring van het KVHV zou Finkelstein hebben afgezegd wegens “ridicule insinuaties van dubieuze extreemlinkse bronnen”.

Het is echter niet door de Actief Linkse Studenten dat de spreekbeurt van Finkelstein voor de neo-fascisten van KVHV-Gent niet zal plaatsvinden. Het zijn immers niet wij die de agenda van deze professor bepalen. Integendeel, we hebben een aantal bedenkingen bij de wijze waarop zijn boek “The Holocaustindustry” is opgemaakt en kan worden gebruikt door extreem-rechts. Eerder verklaarde ook Rob “Klop” Verreycken fan te zijn. Finkelstein sprak overigens wel op een bijeenkomst van De Groene Waterman in Antwerpen. De alternatieve boekenwinkel organiseerde een lezing die volgens NSV-bronnen een 50-tal aanwezigen trok waaronder “een dozijn NSV’ers”.

Het Gentse KVHV zat ermee verveeld, een dag voor de bijeenkomst kondigde de organisatie aan dat Finkelstein had afgezegd. Nochtans was dit al eerder geweten, wellicht probeerde het Gentse KVHV nog verder om Finkelstein te overtuigen om alsnog te komen spreken. Nu zit de frustratie erg diep en stelt de groep dat het zich “samen met zijn raadsmannen beraadt over toekomstige stappen” tegen “deze totalitaire praktijken” van de Actief Linkse Studenten. Hiermee maakt het KVHV meteen duidelijk waar het voor staat: in naam van de vrije meningsuiting moet het verboden worden om kritiek te geven op het KVHV en de bijzonder rechtse standpunten die daar worden verkondigd.

De Actief Linkse Studenten verzetten zich tegen iedere aanwezigheid van extreem-rechtse en neo-fascistische studentengroepen aan de universiteiten en hogescholen. Wij voeren een politieke campagne tegen extreem-rechts. Dat past blijkbaar niet in het kraam van het KVHV dat antwoordt met onsamenhangende insinuaties, dreigementen en aankondigingen van nieuwe juridische procedures. Het Gentse KVHV probeert zich uitdrukkelijk radicaler te positioneren dan NSV-Gent, zo werd op het interne forum van KVHV kritiek gegeven op het feit dat sommigen bij het Gentse NSV niet altijd even “raciaal deterministisch” zijn. Een delegatie van KVHV-Gent nam deel aan bijeenkomsten van de nationaal-solidaristische N-SA in Brugge (onder meer aan een optocht vorig jaar). En volgende zomer zullen sommige KVHV’ers blijkbaar deelnemen aan een internationale bijeenkomst georganiseerd door de Hongaarse neo-nazi’s van HVIM. Hoe lang laat de Gentse universiteit nog toe dat neo-fascisten zich organiseren met subsidies en infrastructuur van de universiteit?