Vlaams Blok Jongeren op nazi-meeting in Franse Lille

Op 28 juni vond in het Franse Lille het “Fête de l’identité” plaats. Dit “feest” was in feite een bijeenkomst van verschillende extreem-rechtse groeperingen.

Onder de sprekers waren er figuren als Hervé Van Laethem (van de Franstalige fascistische groep Nation), Robert Stueckers (ideoloog van “Nieuw Rechts” en aanhanger van fascistische theoretici als Evola), Guillaume Luyt (voormalig leidinggevend figuur van ‘Unité Radicale’, een groep die in opspraak kwam toen een lid probeerde de Franse president Chirac neer te schieten),…

De opvattingen van de sprekers zijn duidelijk. Een figuur als Stueckers is een graag geziene spreker op tal van bijeenkomsten van fascisten in Europa. Vorige zomer sprak hij nog op een ‘zomeruniversiteit’ van Synergies Européennes in Duitsland waar één van de discussies ging over “De rechtse oppositie tegen Hitler” ten tijde van het nazisme… Blijkbaar is er belangstelling voor diegenen die Hitler nog niet radicaal genoeg vonden! Stueckers en Van Laethem ontmoetten elkaar niet voor het eerst op deze bijeenkomst in Frankrijk. Beide waren betrokken in het initiatief “Bruxelles Identité Sécurité”, een voorloper van de Franstalige werking van het Vlaams Blok in Brussel.

Naar verluidt zouden de Vlaams Blok Jongeren officieel aanwezig geweest zijn op deze bijeenkomst met een infostand en een delegatie. Terwijl het Vlaams Blok ervoor oppast om in eigen land niet gelinkt te worden aan de radicalere groepen, wordt in het buitenland blijkbaar minder selectief opgetreden en hebben ze er geen probleem mee om aan tafel te zitten met een gewelddadige groep als de mensen van het voormalige Unité Radicale.

Een reactie achterlaten