1.000 anti-fascisten blokkeren NSV-optocht

Op 27 februari trok de anti-NSV betoging door de straten van Leuven. Het werd een bijzonder geslaagde optocht met honderden jongeren. De tegenbetoging vertrok om 19u aan het Hogeschoolplein waar reeds een paar honderd jongeren verzamelden.

Die werden aangevuld met delegaties uit andere steden. De betoging vertrok onder het roepen van slogans en met muziek van onze radiowagen. In de betoging waren er heel veel leden en sympathisanten van LSP, Actief Linkse Studenten en Blokbuster. Wij liepen dan ook voorop in de betoging om de actie in goede banen te leiden.

We legden een parcours af doorheen de studentenstad waarbij de betoging nog sterk groeide naarmate sympathiserende omstaanders zich bij de actie aansloten. Dat maakte dat we met meer dan duizend tegenbetogers waren!

De tegenbetogers riepen slogans tegen het Vlaams Blok, maar wij riepen ook slogans tegen het kapitalisme. Het Vlaams Blok wordt groot door passief ongenoegen tegen de miserie van het huidig systeem. Het zijn armoede, werkloosheid,… die aan de basis liggen van de brede steun die het Blok geniet bij de verkiezingen. Als we het Blok effectief willen bestrijden, is het dan ook noodzakelijk dat we opkomen voor een echt alternatief op de sociale problemen. Er is nood aan een links alternatief, een socialistisch alternatief, op het huidig systeem en de traditionele partijen die dit systeem verdedigen.

Na het officiële ontbinden van de tegenbetoging trokken we in verschillende groepen naar de NSV-betoging die om 20u vertrok op het Hooverplein. De verschillende groepen groeiden aan en werden betogingen op zich die uiteindelijk ervoor zorgden dat de hele stad leek te betogen.

De NSV’ers kwamen moeizaam vooruit omdat ze overal op tegenstand botsten. Ze waren met vrij weinig, een 200-tal, en van overal toonden Leuvense studenten hun ongenoegen. Er werd met water gegooid naar de NSV-betogers als deze passeerden aan studentenkoten. Ze moesten geregeld stoppen omdat hun betoging volledig omsingeld was door tegenbetogers. Aan de Bondgenotenlaan moesten ze een hele tijd halt houden omdat een groep van zo’n 300 linkse activisten de straat bezet hield.

Onder de tegenbetogers viel de vastberadenheid op om de NSV’ers te stoppen. De betogers gingen arm in arm neerzitten zodat ze niet gemakkelijk konden verwijderd worden. Uiteindelijk werd een waterkanon ingezet om de NSV’ers te kunnen begeleiden naar hun bussen om terug afgevoerd te worden.

De NSV-betoging kon niet het volledige parkoers volgen dat ze wilden volgen. Dat was onmogelijk door het massale verzet!

De anti-NSV betoging was een bijzonder groot succes. Het toonde de kracht van de anti-fascistische beweging die lessen getrokken heeft uit de anti-kapitalistische beweging en de anti-oorlogsbetogingen. Deze betoging stond daar immers niet los van maar werd een succes door de groei van het verzet tegen oorlog en kapitalisme en dus ook tegen extreem-rechts dat als een schimmel op het rotte kapitalisme kan groeien.

Met LSP, ALS en Blokbuster maakten we een bijzonder sterke tussenkomst. Wij waren veruit de grootste georganiseerde kracht in de tegenbetoging. Het werd een tegenbetoging zoals wij dit zien: een betoging van massaal verzet. Een betoging die er ook in geslaagd is om Leuven fascistenvrij te houden door de NSV’ers terug te dringen en te verhinderen dat ze zomaar door de stad konden betogen.

Bouw mee aan het anti-fascistisch en anti-kapitalistisch verzet zodat we het succes van deze betoging kunnen verderzetten en verder in het offensief gaan. Sluit bij ons aan!

Geert Cool

Een reactie achterlaten