Vlaams Blok studenten vallen aan. Linkse activist met ambulance afgevoerd. 1 NSV-lid opgepakt.

In de aanloop naar de jaarlijkse betoging van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV, de officieuze studentenorganisatie van het Vlaams Blok) op 7 maart zijn er opnieuw problemen gerezen aan de Gentse universiteit.

Exact 1 maand voor die betoging (op 7 februari) werd een meeting over Cuba aangevallen. Enkele dagen later werd een lid van de ALS (Katrijn Zaman) aangevallen in de Blandijn.

Het “hoogtepunt” is echter de aanval die zonet plaatsvond aan restaurant De Brug. Een linkse activist werd in elkaar geslagen waarna hij met een ambulance moest afgevoerd worden. Eén van de NSV’ers werd opgepakt door de inderhaast opgeroepen politiediensten. Verschillende getuigen werden eveneens verhoord door de politie.

Vandaag waren er eerder reeds ongeregeldheden. Om de mobilisatie voor de anti-NSV betoging van 7 maart te versterken bracht de ALS vandaag een affiche uit met een controversieel citaat uit een NSV-ledenblad waar wij de hand op konden leggen. Daarin schrijven ze: “Een neger die opgegroeid is in de jungle van Afrika, die z’n eigen oorlellen uittrekt tot op de grond, die z’n eigen haar insmeert met koedrek (…) kan getraind worden om onze blanke gebruiken over te nemen, doch deze zal op intellectueel gebied nooit voldoen aan onze standaard daar onder andere zijn herseninhoud nu eenmaal kleiner is.” Dat citaat hebben we verspreid op affiches met een oproep om hiertegen te betogen. Dit leidde in de namiddag reeds tot woede bij NSV-leden die door de Blandijn trokken en alle affiches aftrokken. ALS-lid Pieter-Jan Bonte die affiches aan het ophangen was, werd aangevallen waarbij de NSV’ers een tiental affiches afnamen. Een groep ALS’ers moest later op de namiddag een groep NSV’ers verjagen toen die onze affiches aftrokken.

Omstreeks 17u30 werd aan restaurant De Brug een linkse activist die pamfletten stond uit te delen aangevallen door 5 NSV’ers. Die sleurden hem tegen de grond en namen al zijn pamfletten af, alsook de boeken die hij bij zich had. De linkse activist kreeg slagen in het gezicht en stampen. Hij moest afgevoerd worden met een ambulance teneinde geneeskundige verzorging te krijgen. Eén van de studenten die de aanval zag gebeuren belde onmiddellijk de politie die vrijwel onmiddellijk ter plaatse was. Die konden één van de NSV’ers oppakken en voerden die geboeid weg. Er werden tevens verklaringen opgenomen van de verschillende omstaanders die de aanval hadden zien plaatsvinden.

Wij spreken ons ten stelligste uit tegen dit geweld. De enige manier om het geweld van de jonge Vlaams Blokkers te stoppen is door te mobiliseren naar een sterke anti-NSV betoging (die op 7 maart om 19u00 op de Zuid vertrekt). Door massale mobilisatie willen we duidelijk maken dat dit geweld niet aanvaard wordt en dat er enorm veel protest tegen is. Op die manier willen we het zelfvertrouwen van de fascisten een slag toebrengen zodat ze niet meer durven overgaan tot gelijkaardige gewelddaden. Daarnaast willen we op 7 maart ook protesteren tegen het Vlaams Blok, een partij die het NSV gebruikt als kweekvijver (zo komt bvb. Filip Dewinter uit de NSV-stal). Tegen de electorale groei van het Blok willen wij een echt alternatief plaatsen: een linkse oppositie tegen het neo-liberaal beleid.

We zullen de gewelddaden van deze avond ruim bekend maken en de campagne naar de anti-NSV betoging intensief verderzetten. Onze boodschap daarbij is: “No Pasaran!”

Een reactie achterlaten