KVHV buiten!

Op 5 februari kwam aan de Gentse unief het ‘Politiek en Filosofisch Konvent’ (PFK, overkoepeling van erkende politieke studentenverenigingen) samen. Op deze bijeenkomst werd een motie van de Actief Linkse Studenten besproken om het rechtse KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) uit te sluiten. Uit ons dossier bleek dat het KVHV geleid wordt door een notoire fascist die onlangs veroordeeld werd voor slagen en verwondingen tegen andersdenkenden bij het uitdelen van Vlaams Blok pamfletten aan de Gentse unief.

We dienden hierop een motie in om het KVHV niet langer te erkennen aan de RUG. De aanwezigheid van een gewelddadige studentenclub die geleid wordt door fascisten is voor ons immers onaanvaardbaar.

Jammer genoeg werd door de liberale studenten, met de hulp van “een linkse studentenorganisatie die anoniem wenst te blijven” (!), een motie ingediend tegen het stalinistische MLB om zo de discussie over het KVHV af te leiden. Wij legden uit dat het stalinisme van de MLB niet kan gelijk geschakeld worden met het gewelddadig optreden van extreem-rechts. Wij steunen het stalinisme zeker niet, maar erkennen dat de MLB in veel gevechten voor democratisch onderwijs aan de juiste kant van de barrikaden staat en daarbij geen methoden gebruikt zoals de fascisten (geweld tegen andersdenkenden). Vandaar hebben wij ervoor gepleit om de MLB niet uit te sluiten. We stellen ons ook ernstige vragen bij de bewuste “anonieme linkse studentenorganisatie” (waarvan intussen min of meer bekend is dat het wellicht om SJW gaat) die de liberalen ter hulp gekomen zijn om de discussie over het KVHV af te leiden en tegelijkertijd de linkerzijde te verzwakken door een campagne tegen een andere linkse organisatie te ondersteunen.

De motie van de ALS haalde een meerderheid van de stemmen. Er werd een voldoende meerderheid behaald, ondanks de afwezigheid van een linkse organisatie (SJW).

Toen we voorspelden dat de motie tegen de MLB een afleidingsmaneuver was, kregen we een boze reactie van de liberale studenten. Maar zoals we voorspelden werd door de liberalen (en de christen-democraten) het verwerpen van de uitsluiting van de MLB aangegrepen als excuus om niet tegen het KVHV te stemmen, ook al beweerden ze inhoudelijk achter onze motie te staan… Aan dat soort steun hebben we niets.

Het mag gezegd worden dat het dankzij ons is dat het ondemocratische KVHV buiten ligt. Sluit dan ook bij de Actief Linkse Studenten aan om samen te vechten tegen extreem-rechts en voor een linkse oppositie!

Een reactie achterlaten