De secretaris van de Vlaams Blok Jongeren, Tanguy Veys, is veroordeeld wegens slagen en verwondingen.

In ‘Het Belang van Limburg’ verscheen volgend stukje: “De Gentse correctionele rechtbank veroordeelde voormalig Vlaams Blok-gemeenteraadslid en provincieraadslid Tanguy Veys tot een effectieve celstraf van twee maanden voor slagen en verwondingen. Zijn kompaan Tom V. kreeg één maand effectief. Beiden moeten ook een boete van 15.000 frank (372 euro) betalen.”

Tanguy Veys is een belangrijk figuur in de nationale leiding van de Vlaams Blok Jongeren en is voorzitter van VBJ-Gent. Tot 2000 was hij gemeenteraadslid en nu zit hij in de provincieraad. Hij speelt een centrale rol in het Gentse Vlaams Blok en was geregeld betrokken bij gewelddadige acties. Zo was hij in 1997 betrokken bij een NSV-actie aan de Blandijn toen linkse studenten werden aangevallen. Tanguy Veys speelde dan de rol van “spion” en kwam eerst in de Blandijn kijken hoeveel volk er rond liep waarna de rest van de troepen post vatte aan de ingang van de Blandijn en daarbij het geweld niet schuwde. Uiteindelijk werden ze weggespoten met een brandblusser toen Roberto D’Orazio (die kwam spreken in de Blandijn) en anderen het fascistisch geweld opmerkten. Tanguy is nu veroordeeld omdat hij aan resto Overpoort twee linkse studenten aanviel. Aan de RUG is er een traditie om telkens het Vlaams Blok pamfletten uitdeelt dit tegen te gaan door met linkse studenten een vuilzak te zoeken en iedereen op te roepen de fasco-pamfletten direct in zo’n vuilzak te deponeren. Dit leidde in het verleden geregeld tot frustratie bij de Blokkers. Een voormalige NSV-praeses (voorzitter), Bart Delanghe, was bij zo’n actie in 1998 zodanig gefrustreerd dat hij Eric Byl (Militant Links, nu LSP) in het ziekenhuis sloeg.

Met Tanguy was het opnieuw prijs. Aan de Overpoort werd een groep Vlaams Blokkers geconfronteerd met antifascisten die met een vuilzak post vatten en iedereen vroegen de Blok-pamfletten weg te gooien. Tanguy werd kwaad en begon samen met z’n kompaan, Tom Vandendriesche, de antifascisten aan te vallen. Een student werd daarbij de trap afgesleurd en diende uiteraard klacht in. Voor de eerste keer leidde dit effectief tot een veroordeling. Bij vorige gewelddaden leek de politie niet bereid op te treden, nu is gelukkig wel gereageerd vanuit de overheden met een veroordeling als gevolg.

De kompaan van Tanguy is ook geen onbekende in antifascistische kringen. Tom Vandendriesche was midden jaren ’90 actief in het Brugse NJSV dat zich geregeld erg gewelddadig liet opmerken: zo werd een linkse actie tegen de rol van Shell in Nigeria fysiek uit elkaar geslaan. Els Deschoemacker van Blokbuster werd daarbij gewond. Het NJSV was plat racistisch, in haar ledenblad schreven ze over de “inferioriteit van negers”. Vandendriesche kwam in Gent studeren en sloot zich aan bij het NSV (Nationalistisch Studentenverbond), waar hij al vlug afsplitste omdat het niet radicaal genoeg was. Een jaar later belandde hij bij het KVHV. Vandaag lijkt het Vlaams Blok geen probleem te hebben met zo’n extreme figuren in haar rangen. Meer nog de Vlaams Blok top gaat samen met dit soort mensen over tot knokpartijen zoals aan de Overpoort.

Deze veroordeling van Tanguy Veys en Tom Vandendriesche is belangrijk omdat het aantoont hoe het Blok het geweld niet schuwt en hoe het fascistisch geweld rechtstreeks gelinkt is aan de leiding van die partij.