Vlaams Blok slaat toe: terreur en intimidatie in Gent

De voorbije weken kunnen het Gentse Vlaams Blok en hun studentenorganisatie NSV weer een aantal wapenfeiten aan hun palmares toevoegen. Na op geslaagde wijze hun eigen café “De Roeland” in de fik te hebben gestoken, namen onze dappere Vlaamse helden ditmaal hun toevlucht tot de laffe en geniepige methodes van vandalisme en intimidatie.

Een Gentse antifascist vond bij thuiskomst op 9 november de voordeur van zijn kot ingetrapt. De buurvrouw had de nacht voordien de dader duidelijk aan het werk kunnen zien. Eerder die week waren drie neo-nazi’s tegen diezelfde voordeur komen pissen. Het NSV (Nationalistisch studentenverbond) blijft ondertussen de terreur opdrijven op en rond de Gentse universiteit.

Tot tweemaal toe zetten ze cafébazen onder druk om een geplande cantus en fuif van de Aktief Linkse Studenten niet door te laten gaan. Anders zouden er wel eens gevechten of schade van kunnen komen. De cafébazen gaven toe onder druk van deze chantage. Dit zullen wij nooit doen: wat gepland is, zal doorgaan.

De strategie van het geweld zal nu meer en meer verspreid worden. De partij maakt volgens hun beproefde taktiek hiervoor gebruik van haar mantelorganisaties of organisaties waar ze invloed of direkte kontrole over heeft (NSV, Nationalistisch Jongstudentenverbond, Voorpost,…).

Maar dikwijls komen ook leden van het Blok zelf in opspraak bij illegale, gewelddadige en nazistische aktiviteiten. Op een recente neo-nazi hoogmis in Buggenhout waren Vlaams Blokkers de leidinggevende organisatoren. Is dit werkelijk “de marge” van het Blok? Het Blok wil zich voorstellen als een respektabele “legitieme verzetsbeweging”, zoals ze onlangs bevestigden op hun “nationalistische konventie” ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan. De platte en demagogische toespraken worden dus in das en pak gehouden. Maar ook het straatrapuul in eigen rangen moet zich af en toe kunnen uitleven.

Na aanvallen op linkse militanten of meetings door fascisten kan de weldenkende burgerlijke pers het niet nalaten te schrijven over “botsingen tussen extreem-rechts en extreem-links”. Deze kompleet verdraaide voorstelling van de feiten draagt bij tot de “banalisering” van het fascistisch Vlaams Blok: het feit dat mensen eraan gewoon worden. Wie aangevallen wordt, zal het dan wel zelf uitgelokt hebben.

Deze houding bestaat ook bij overheid en politie.En ondertussen krijgen de fascistische straatvechters steeds meer zelfvertrouwen. Blokbuster en Militant Links zetten begin dit jaar een geslaagde kampanje op tegen het fascistisch geweld in Brugge. Het is dringend tijd dat alle oprechte antifascisten zich in een nationaal netwerk aaneensluiten om het hoofd te kunnen bieden aan de bruine plaag. Wij willen daar een voortrekkersrol in spelen en het Blok met onze opgestoken middelvinger tonen dat we ons niet laten intimideren door vandalisme en bedreiging.

Een reactie achterlaten