Op 21 maart is er de jaarlijkse nationale antiracismebetoging. Dit jaar vindt deze plaats in een specifieke context: in eigen land is er een hernieuwde opgang van het Vlaams Belang, leggen traditionele partijen steeds meer nadruk op verdeeldheid (om het eigen falen op sociaal vlak te verbergen) en is er een toename van racistische incidenten. Internationaal is de situatie eveneens problematisch: aan de Grieks-Turkse grens wordt de repressie tegen vluchtelingen opgevoerd en wordt letterlijk op mensen gejaagd. De Europese leiders, die eerder in woorden protesteerden tegen het extreemrechtse beleid van Trump of Bolsonaro, juichen de repressie toe.

Wij zeggen: “Jaag op oorlog, uitbuiting en armoede. Niet op vluchtelingen.” En nog: “Blame the system, not its victims.” Met dergelijke slogans namen we de voorbije jaren deel aan de antiracismebetoging van 21 maart. Helaas zijn die vandaag opnieuw bijzonder actueel. De machtigen van de aarde spelen een cynisch spel waar zowel vluchtelingen als werkenden in onder meer Turkije en Griekenland het slachtoffer van zijn. Er wordt elke dag 5 miljard dollar aan militaire uitgaven gedaan. Elke dag! Als er als gevolg van imperialistische oorlogen om grondstoffen, geostrategisch belang of prestige mensen vluchten, zijn er uiteraard geen middelen.

Niemand vlucht voor zijn of haar plezier. Het is een laatste strohalm in uitzichtloze situaties, mee veroorzaakt door de winsthonger van de militaire industrie en de imperialistische belangen van grootmachten en regionale spelers. Ook in ons land steunde de regering oorlogen in onder meer Afghanistan, Libië of Syrië. Er wordt brand gestookt, maar als de rookpluimen ervan in het eigen gezicht terugblazen, wordt tegen de rook gestreden. Dat is hoe het establishment op de vluchtelingencrisis reageert. Stop de oorlogen en imperialistische inmenging!

In België en andere Europese landen stelt extreemrechts, maar ook het establishment, het voor alsof vluchtelingen onze sociale zekerheid ondermijnen of jobs afnemen. Dat klopt niet: het zijn de miljardencadeaus aan de grote bedrijven die de sociale zekerheid ondermijnen. De bijna 1.000 jobs die op de helling staan bij farma-gigant GSK in ons land, zijn niet bedreigd omdat ze niet nuttig zouden zijn in deze corona-tijden en al evenmin omdat wanhopige vluchtelingen tot in Europa hopen te geraken. Neen, het komt door de winsthonger van de farma-sector die in de VS alleen goed was voor 1.900 miljard dollar nettowinst tussen 2000 en 2018!

Racisme vindt net als andere vormen van verdeeldheid (seksisme, LGBTQI+-fobie, …) ingang onder een deel van de bevolking. Extreemrechts speelt daar hard op in: het Vlaams Belang probeert zich voor te doen als een ‘sociale’ partij die van de migranten wil afnemen om aan het ‘eigen volk’ te geven. Heel wat racistische vooroordelen zijn gebaseerd op sociale tekorten of angst voor de toekomst. Extreemrechts versterkt racisme, maar biedt geen hoop op een betere toekomst. Het begint met migranten aan te vallen, maar daarna volgen werklozen, andersdenkenden, vrouwen, … Waar extreemrechts aan de macht deelnam (Oostenrijk, Italië, Hongarije, …) was er een toename van geweld en verdeeldheid, van enige sociale vooruitgang van het ‘eigen volk’ was er echter geen sprake. Integendeel: er werd bespaard op pensioenen en openbare diensten.

Echte verandering bekomen we door er met de werkenden en jongeren voor te strijden. Sociale vooruitgang betekent degelijke jobs voor iedereen aan een goed loon (minimum 14 euro per uur!), leefbare pensioenen van minstens 1.500 euro netto per maand, goede openbare diensten, betaalbaar wonen, publieke investeringen in de sociale sector en cultuur, … Opkomen voor deze eisen doen we best verenigd: racisme verzwakt onze strijd!

“You can’t have capitalism without racism”, zei Malcolm X. De strijd tegen racisme en alles wat ons verdeelt, is er één tegen het systeem dat aan de basis ervan ligt. Wij komen op voor een andere samenleving waarin de meerderheid van de bevolking democratisch kan beslissen over hoe de beschikbare middelen en rijkdommen worden ingezet en verdeeld. Dat zou de voedingsbodem voor racisme voorgoed wegnemen. Ga met Blokbuster en campagne ROSA naar de nationale betoging tegen racisme! Afspraak: 21 maart om 14u aan Brussel Noord