Betoging tegen extreemrechts op 28 mei dit jaar.

Deze week dook op sociale media opnieuw heel wat discussie op naar aanleiding walgelijk racistisch en seksistisch gedrag van een Vlaams Belang lid. Thomas Lomelino, lid van het nationaal bestuur van Vlaams Belang Jongeren en kandidaat voor Vlaams Belang tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen, kreeg de volle laag omdat hij op de dating app Tinder een zwarte vrouw had vergeleken met een huisdier, beweerde dat vrouwen objecten zijn, een mening onwaardig zijn en dat blanke mensen afstammen van Adam en Eva terwijl mensen met een andere huidskleur wel van apen moeten komen. Kortom, hij toonde het ware gezicht van het Vlaams Belang als racistische partij die de belangen van een elite vertegenwoordigt door mensen tegen elkaar op te zetten en te ontmenselijken.

Door Sander (Dendermonde)

Dat het Vlaams Belang slechts een nieuwe verpakking is voor het platvloerse racisme van het Vlaams Blok weet onderhand iedereen al. Zelfs degene die verlekkerd zijn op de nieuwe look van figuren als Van Grieken en Van Langenhove kunnen niet ontkennen dat achter hun “ideale schoonzoon”-gehalte raszuivere fascisten zitten. Hun verkiezingsoverwinning in mei van dit jaar geeft de achterban vertrouwen en zelfs zodanig dat uitspraken zoals die van Lomelino schering en inslag zijn op sociale media. Het is goed dat hierop reactie komt.

Door informatie over dergelijke walgelijke standpunten te verspreiden en aan te klagen, wordt voor een bredere laag duidelijk dat het Vlaams Belang helemaal niet zo ‘salonfähig’ is als het zich voordoet. Lomelino stapte zelf op en Van Grieken probeerde de schade te beperken door in alle traditionele media te roepen dat het “in een dronken bui gebeurde.” Verder beweerde de partij in Het Nieuwsblad dat Lomelino geen bestuurslid van VBJ was, in de hoop om zijn uitspraken als een marginaal akkefietje af te doen. Nochtans werd de betrokkene op de website van VBJ minstens tot voor kort genoemd als lid van het bestuur. Toeval of niet: het overzicht van wie in het bestuur van VBJ zit, is dinsdagmiddag offline gehaald (maar niet voordat wij het screenshot hiernaast maakten).

Niet dat van het Vlaams Belang verwacht kan worden dat het hard zal optreden tegen een racistisch en seksistisch lid. Katrina Langlet werd uit het Vlaams Belang gezet nadat ze een Hitlergroet bracht op een feestje, maar ze stond tijdens de verkiezingen in mei gewoon op de lijst voor het federaal parlement en blijft actief in de partij. Ilse Annemans werd uit de partij gezet na Hitlerverheerlijkingen op Russische sociale media maar is nog steeds gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Dendermonde. Zodra de storm gaat liggen, gaat alles terug zijn normale gang. Met Lomelino zal het ongetwijfeld niet anders zijn.

De echte strijd tegen extreemrechts wordt op straat gevoerd. Dries Van Langenhove, Schild & Vrienden en co richten zich vooral op online provocaties omdat ze als beweging geen massa op de been kunnen brengen. Waar het zelfvertrouwen voldoende sterk is, proberen ze ook tot fysiek geweld over te gaan, maar daar is er geen bredere steun voor in de samenleving. Het VB kon vooral scoren als verzet tegen het politieke establishment dat jarenlang een neoliberaal besparingsbeleid voerde, een beleid dat ook door N-VA werd gevoerd. Tegenover het racisme van het Vlaams Belang plaatsen linkse socialisten en andere progressieven een inclusief sociaal alternatief dat een einde maakt aan besparingen op de kap van de meerderheid van de bevolking. Op die manier kan de passieve steun voor de verdelende politiek van extreemrechts ondermijnd worden.

De protesten tegen Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden vorig jaar toonden het potentieel van een consequente antifascistische beweging. Sociale media zijn nuttig om ideeën, acties en initiatieven te delen, maar we kunnen enkel wegen op het sociale en politieke bewustzijn door ons fysiek te organiseren tegen racisme en extreemrechts. Door krachtsverhoudingen op te bouwen om sociale maatregelen af te dwingen, kunnen we van extreemrechts terug een marginaal fenomeen maken. We kunnen daar nu aan werken met campagnes rond eisen zoals 14 euro minimumloon, meer en betere sociale huisvesting, gratis en degelijk openbaar vervoer, … Daarrond samen actie voeren, kan ons ook in de strijd tegen extreemrechts vooruit helpen.

No Pasaran, nu niet, nooit!