Voor het tweede opeenvolgende jaar was er een nationale betoging tegen racisme. Enkele duizenden mensen van tientallen organisaties kwamen op straat in Brussel. Aanleiding is de internationale dag tegen racisme (21 maart) die ook elders wordt aangegrepen om te betogen. Zo was er zaterdag in Amsterdam een grote actie met tot 10.000 aanwezigen. De doorbraak van het extreemrechtse Forum voor Democratie van Thierry Baudet in de Provinciale Statenverkiezingen zorgde bij onze noorderburen voor een schok.

Ook bij ons blijft het gevaar van extreemrechts overeind. In december was er de grootste extreemrechtse optocht in jaren met de ‘Mars tegen Marrakech’. Het Vlaams Belang hoopt in de verkiezingen te scoren, onder meer door de neonazi Dries Van Langenhove in te lijven. De studenten van het Vlaams Belang (NSV) willen op 9 mei in Leuven betogen om migratie terug bovenaan de politieke agenda te krijgen, of correcter gezegd: om racisme terug centraal te stellen. In een poging om de aandacht van de gevolgen van het asociale beleid af te leiden, doet ook N-VA steeds meer en brutaler beroep op een amper bedekt racisme.

Protest tegen racisme blijft belangrijk: in een samenleving gebouwd op tekorten en ongelijkheden heeft het establishment verdeeldheid en discriminatie nodig. Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons in de strijd voor een andere samenleving. Wij verdedigen een strijdbaar antiracisme en antifascisme dat opkomt voor sociale eisen zoals jobs aan goede lonen, massale publieke investeringen in openbare diensten (zoals onderwijs, openbaar vervoer, zorg, …) en sociale huisvesting, sterke sociale zekerheid, … Op de betoging van 24 maart verdeelden we een pamflet dat met deze benadering opriep om een tegenbetoging te organiseren op 9 mei in Leuven.

Foto’s door Liesbeth:

Foto’s door Jean-Marie Versyp: