Tommy Robinson (Foto: Shayan Barjesteh van Waalwijk van Doorn/CC)

Het Vlaams Belang hield afgelopen weekend een verkiezingsmeeting voor de campagne van Filip Dewinter. Dat gebeurde met een stunt. De Britse neofascistische provocateur Tommy Robinson werd naar Merksem gehaald. Daarmee vergat Dewinter één van de punten uit zijn eigen 70-puntenprogramma dat destijds onder meer pleitte voor een verbod op buitenlandse politieke propaganda. Voor racisten geldt het 70-puntenprogramma blijkbaar niet?

Er was enige ophef over VTM-journalist Van Gompel die op de foto ging met beroepsprovocateurs Robinson en Van Langenhove. De journalist doet het af als slechts een aankondiging voor een reportage. Twee dagen na de aanslag in Nieuw-Zeeland was het alleszins geen geslaagde ‘teaser’. We zagen VTM-journalisten nog niet op een zelfde vriendschappelijke wijze omgaan met vakbondsactivisten aan een stakingspiket, nochtans worden de vakbonden gedragen door hun 3,5 miljoen Belgische leden.

Wat ons eveneens stoorde in het bericht van Van Gompel was dat Tommy Robinson omschreven werd als een “islamcriticus.” Verschillende media namen die term over of hadden het over een “anti-islamactivist.” Het is een beetje als een pyromaan omschrijven als een “bluswatercriticus.” Niet bepaald nuttig om te weten waarover we het eigenlijk hebben dus. Waarom Robinson niet omschrijven zoals hij is: een door Amerikaanse conservatieven gefinancierde neofascistische provocateur.

Is dat overdreven? Niet bepaald: een onthullend artikel van The Guardian legde eind december bloot hoe Robinson grote financiële bijdragen kreeg van conservatieve denktanks in de VS (zie: https://www.theguardian.com/uk-news/2018/dec/07/tommy-robinson-global-support-brexit-march). Het gaat om denktanks als het Middle East Forum (MEF), Gatestone Institute en het David Horowitz Freedom Center. Robinson is meermaals veroordeeld wegens haatacties, gewelddaden en financiële fraude. Hij was lid van het extreemrechtse British Nationalist Party (BNP) vooraleer hij de English Defence League (EDL) oprichtte. Hij prees in 2012 de Noorse terrorist Anders Breivik die jongeren vermoordde en stelde dat die moorden “gemakkelijker te rechtvaardigen waren geweest indien het om moslims ging.”

Dat Dewinter deze buitenlander nodig heeft voor zijn eigen kiescampagne wijst op bloedarmoede. Hij haalde er ook Dries Van Langenhove bij om het geheel om te dopen tot een “meeting voor vrije meningsuiting.” Extreemrechts loopt nochtans niet hoog op met de meningsuiting van wat het ‘linkse ratten’ noemt. Maar het is zoals met de ‘islamcriticus’ Robinson: er wordt een propere vlag gezocht om dezelfde oude vuile lading te dekken. Het ging om een verkiezingsmeeting waarop Dewinter zijn eigen partijvoorzitter niet liet spreken (Van Grieken zei in de media dat hij Robinson niet zou uitnodigen voor een VB-meeting). Kwamen wel aan bod: Dewinter en zijn getrouwen Anke Van Dermeersch (die volgens een verslag door het AFF een volle vijf minuten sprak) en Sam Van Rooy. Verder ook Robinson en Van Langenhove. Inzet van de meeting: dezelfde grijsgedraaide plaat van Dewinter over de islam nog eens opzetten.

Nu de electorale neergang van het Vlaams Belang gestopt is en de partij hoopt om mee te surfen op het anti-migratiestandpunt van de N-VA in de Marrakech-crisis, kan de partij een nieuwe adem vinden. Onder jongeren is er een zekere ruimte voor extreemrechtse radicalisering waar het VB gretig op inspeelt. De verkiezingsmeeting van Dewinter was beperkt qua omvang en moest stuntsprekers van buitenaf zoeken om wat aandacht te genereren, net zoals hij voor de gemeenteraadsverkiezingen Wilders naar Antwerpen haalde. Dat het nu om een meermaals veroordeelde gewelddadige provocateur ging en dit amper twee dagen na een dodelijke aanslag in Nieuw-Zeeland door een gelijkgezinde extremist, is een teken aan de wand. Antifascistisch verzet is meer dan nodig, laten we het sterker organiseren!