In het Europees Parlement kan de Spaanse neofascistische partij Vox op 6 maart een meeting houden gericht tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Opmerkelijk: de meeting is georganiseerd door de fractie waartoe N-VA behoort…

Vox maakte een doorbraak in regionale verkiezingen in Andalusia en lijkt op weg om ook elders in Spanje door te breken. Het is een partij die rechts van de conservatieve PP staat. Vox heeft heimwee naar voormalig fascistisch dictator Franco en werpt zich op als verdediger van ultra-Spaans nationalisme. Het recht op zelfbeschikking staat niet op de agenda van Vox. Dat geldt niet alleen voor de Catalanen, maar ook voor vrouwen of LGBTQI+-mensen. Vox is uitgesproken seksistisch en homofoob.

Opmerkelijk dat de Europese Conservatieven en Hervormers deze partij proberen binnen te halen. De meeting van 6 maart kan niet anders gezien worden: centrale kopstukken van de partij zoals algemeen-secretaris Javier Ortega zullen er spreken.

De fractie van Europese Conservatieven en Hervormers is georganiseerd rond de Britse conservatieven van Theresa May en de regerende Poolse partij PiS. Vanuit ons land zit N-VA in deze fractie. Die partij haalde scherp uit naar CD&V omwille van de banden met de PP in de Europese fractie EVP.

Zal N-VA onverwijld uit de fractie ECR stappen uit protest tegen deze anti-Catalaanse meeting? Of is dat geen rode lijn voor de partij?