Het was de afgelopen weken stil geworden rond de neonazistische club Schild & Vrienden. Dit betekent echter niet dat het gevaar geweken is. De halfslachtige maatregelen van N-VA, waarbij kandidaten van Schild & Vrienden van de lijsten voor de lokale verkiezingen maar niet van de ledenlijsten gehaald werden, worden nu gretig uitgespeeld door het Vlaams Belang. Deze week organiseerden Tom Van Grieken en de Vlaams Belang Jongeren zowaar een fanbijeenkomst voor Dries Van Langenhove.

Onder de noemer ‘Schild & Pint’ werd verzamelen geblazen in een Gents café. Van Langenhove deelde achteraf zelf beelden waarop de aanwezigen (bijna uitsluitend jonge mannen) zijn naam scanderen. De naam van het evenement alleen al is een indicatie van het doelpubliek dat het Vlaams Belang wil bereiken. Er werd aangekondigd dat er een pint op de “linkse traantjes” zou gedronken worden. Iets zinnig werd er niet gezegd, er werden enkel slogans geroepen. Behalve ‘Forza Ninove’ weerklonk vooral de steun aan Dries Van Langenhove, die even zijn opwachting maakte op het gebeuren.

Het is opmerkelijk dat deze fandag voor Dries Van Langenhove werd georganiseerd door het Vlaams Belang en voorzitter Van Grieken, die er voor de verkiezingen alles aan deed om zijn partij als ‘aanvaardbaar’ voor te stellen. De Pano-reportage over Schild & Vrienden toonde wat er in die kringen echt gedacht wordt: verheerlijking van het nazisme, stappen in de richting van openlijk geweld, brutaal racisme, … Voor N-VA ging dit te ver, ook al doet de partij er alles aan om het te minimaliseren. Op verkiezingsdag grapte De Wever nog dat zijn naaste medestanders als zijn ‘schild en vrienden’ de cameraploegen op afstand hielden. Siegfried Bracke herhaalde in Humo zijn bewondering voor Van Langenhove en stelde dat de Pano-reportage voor “overkill” zorgde. Voor zover wij weten is geen enkele aanhanger van Schild & Vrienden uit de N-VA gezet.

Maar het feit dat de N-VA wat voorzichtiger moest zijn, bood voor het Vlaams Belang natuurlijk wel een kans om de banden strakker aan te halen. Militanten van Schild & Vrienden waren bij het VB welkom op de lijsten en nu organiseerde Van Grieken zelfs iets wat enkel kan omschreven worden als een fanbijeenkomst van Schild & Vrienden. Nieuw zijn die banden niet: Van Langenhove werd in 2015 nog uitgenodigd als spreker op interne vormingen van de Vlaams Belang Jongeren.

Eerder deze week stelden we nog dat de strijd tegen extreemrechts niet voorbij is. Schild & Vrienden werd na het protest in het defensief geduwd. Maar achter de schermen wordt gewoon verder gegaan, nu ook met openlijke steun van het Vlaams Belang.