De afgelopen dagen waren er grote antiracistische acties in de VS. Het wijst op een heropstanding van het verzet tegen Trump en de rechtse bende die hem steunt. Er werd de afgelopen maanden veel en vaak gesproken over het zogenaamde ‘Alt-Right’, een nieuwe verpakking voor het oude extreemrechts. Maar de mobilisatiekracht ervan is erg beperkt. Onder druk van het antiracistisch protest werden al tientallen extreemrechtse manifestaties afgelast. Vorig weekend was er een actie in Boston gepland, een ‘Free Speech Rally’. De paar tientallen aanwezigen op die extreemrechtse manifestatie werden overtroefd door tienduizenden betogers. Een verslag vanuit Boston door Elan Axelbank van Socialist Alternative.

Op zaterdag 19 augustus, een week na de gebeurtenissen in Charlottesville, betoogden 40.000 mensen in Boston tegen een bijeenkomst van Alt-Right. Boston leerde de rest van het land een belangrijke les: een massale beweging met maximale deelname en eenheid kan racisten en extreemrechts stoppen. Er werd twee maanden gemobiliseerd naar de extreemrechtse bijeenkomst, maar toch waren er slechts een 25-tal aanwezigen. De antiracistische tegenbetoging werd op minder dan een week tijd georganiseerd. Volgens de politie van Boston waren er 40.000 aanwezigen. Dat is een verhouding van 1.600 tegen 1.

Om extreemrechts te verslaan, is er nood aan een zo breed mogelijke deelname van de beweging. Het betekent dat vakbonden, belangrijke progressieve organisaties zoals NAACP en Planned Parenthood, en voortrekkers als Bernie Sanders moeten handelen als mobilisatiekrachten. Verschillende vakbondsafdelingen hadden een delegatie op de betoging in Boston: de Massachussetts Teachers Association, Boston Teachers Union en SEIU 509. Dat is een belangrijke stap vooruit voor de beweging. Andere vakbondsafdelingen zoals SEIU 1199 en Unite Here Local 26 publiceerden verklaringen om de betoging te steunen. De betoging werd georganiseerd en geleid door leden van Black Lives Matter.

Een paardagen voor de betoging contacteerde Boston Socialist Alternative de International Socialist Organization om samen een socialistisch blok op de betoging te vormen. ISO stemde hiermee in en ook de Democratic Socialists of America, Industrial Workers of the World en de Socialist Party USA sloten erbij aan. Het maakte dat er op de betoging een socialistisch blok met meer dan 1.000 aanwezigen was, een uitdrukking van de groeiende steun voor socialistische ideeën in de VS.

Woede tegen nazi’s en tegen Trump

De luidst geroepen slogans waren: “Hey hey, ho ho, Nazi scum have got to go,” “Racist, sexist, anti-gay, Donald Trump go away,” en “Alt-right, you can’t hide, you support genocide.” Alle slogans tegen Trump waren eveneens populair. Het was voor de tienduizenden betogers in Boston immers duidelijk dat ze niet alleen protesteerden tegen de 25 neonazi’s in de stad, maar ook tegen Trump, de racistische miljardair die het zelfvertrouwen van alt-right versterkt.

Meteen na aankomst van de betoging probeerden een 40-tal leden van Socialist Alternative met zoveel mogelijk betogers te spreken over de noodzaak om het momentum verder te zetten in een blijvende beweging. We hadden het over hoe racisme ingebed zit in het kapitalisme dat verdeeldheid nodig heeft om stand te houden. We stelden ook dat we bewegingen tegen racisme en kapitalisme moeten uitbouwen om een efficiënt antwoord te bieden op racisme. De dreiging van racisme komt niet alleen van extreemrechts, het is ook geïnstitutionaliseerd in Boston door besparingen in het openbaar onderwijs en sociale diensten terwijl belastingvoordelen uitgedeeld worden aan grote bedrijven. De meeste nieuwbouwhuizen zijn dure luxegebouwen die onbetaalbaar zijn voor gewone werkenden, zeker voor wie niet blank is en disproportioneel veel gebukt gaat onder lage lonen.

We verdeelden op de betoging 5.000 pamfletten voor een meeting onder de titel: “Socialisme en de strijd tegen racisme en extreemrechts.” We verkochten meer dan 100 exemplaren van onze krant ‘Socialist Alternative’ en haalden meer dan 1.000 dollar op met badges en affiches.

Kunnen we op gevestigde politici vertrouwen?

De burgemeester van Boston, Walsh, sprak zich scherp uit tegen extreemrechts dat naar Boston kwam en hij steunde aanvankelijk de tegenbetoging. Maar na een persconferentie titelde elke krant en nieuwssite in Boston: “Walsh: Blijf weg van de acties zaterdag.” Walsh trok zijn steun aan de betoging tegen racisme in, maar toch waren er tienduizenden aanwezigen. De bijzonder lage opkomst voor alt-right (waarbij ook 3 van de 6 voorziene sprekers afzegden omwille van de tegenbetoging) en de sterke tegenbetoging geven aan dat het de kracht van onze beweging was die extreemrechts een nederlaag toebracht. Als de politici en progressieve organisaties het menen als ze zich uitspreken tegen extreemrechts, dan moeten ze de beweging actief steunen.

Boston toonde de weg voor de rest van het land wat mobilisatie tegen extreemrechts betreft. De betoging wijst ook op welk soort beweging nodig is om Trump weg te krijgen. Socialist Alternative zal er alles aan doen om deze beweging uit te bouwen en ondertussen zullen we het verband blijven maken tussen racisme en het winst-voor-alles systeem van het kapitalisme.

Zoals de revolutionaire Black Panther Fred Hampton ooit stelde: “We zullen racisme niet met racisme bestrijden, maar met solidariteit. We zullen het kapitalisme niet met zwart kapitalisme bestrijden, maar met socialisme.” Werk daaraan mee!