Pamflet van Blokbuster op het Wereldfeest in Leuven (3 juni op de Bruul)

Eind mei kwam de Amerikaanse president Trump naar België voor een top van de NAVO, het militaire bondgenootschap. Uit protest tegen Trumps asociale, racistische en seksistische politiek was er een brede en succesvolle betoging van 12.000 mensen op 24 mei in Brussel. Velen zijn bezorgd om de groei van dit soort rechtse en verdelende krachten en willen daarvoor op straat komen!

Trump probeerde de andere leden van de Navo aan te zetten tot meer militaire uitgaven. Tijdens zijn reis naar Saoedi-Arabië enkele dagen daarvoor sloot hij voor meer dan 100 miljard dollar een wapendeal met een van de meest onderdrukkende, vrouwonvriendelijke en dictatoriale regimes ter wereld. Die wapens zullen worden gebruikt om de spanningen en oorlogen in de regio verder op te drijven.

Trump kwam aan de macht met openlijk seksistische en racistische uitspraken. Vrouwen “pakte” hij bij hun “pussy”, zo pochte hij, en Mexicanen waren allemaal “verkrachters”. Hij probeerde een ban in te stellen op immigratie uit sommige moslimlanden. Trumps seksisme en pogingen tot het zaaien van verdeeldheid leidden tot de grootste protesten ooit in de VS. Zo was er, naast scholieren- en studentenstakingen, de Million Women March vlak voor zijn inhuldiging, die miljoenen op de been bracht. Vrouwen zijn niet bereid om de klok terug te laten draaien en komen massaal op voor hun rechten! Daarvoor al kwam de woede over de elite – de rijkste 1% – tot een kookpunt met de Occupy Wall Street beweging en de massale, politieke campagne van de strijdbare socialist Bernie Sanders.

Met Blokbuster, de anti-racistische organisatie, mobiliseerden we mee voor de betoging op 24 mei, samen met Rosa – de nieuwe campagne voor vrouwenrechten. Rosa wil reageren op alle fenomenen van seksisme en dit verbinden met een strijd tegen afbraak van de sociale dienstverlening, tegen lage lonen, voor investeringen in diensten en kinderopvang. Racisme en seksisme zijn fenomenen die kunnen groeien in een maatschappij die sociaal achteruitgaat en waar de kloof tussen arm en rijk gigantisch is geworden. De 8 rijksten bezitten volgens Oxfam evenveel als de armste helft van de wereldbevolking! In de plaats van voor een gemakkelijker leven te zorgen met al die middelen, zorgt de winstmaatschappij in crisis voor meer onzekerheid, tekorten en instabiliteit.

Hoe zou een democratisch geplande economie voor verandering kunnen zorgen?

De zoektocht naar een maatschappelijk alternatief is ingezet. Een 30-urige werkweek om gezin en werk beter te combineren, de strijd tegen de verwoesting van het milieu, voor een gegarandeerd inkomen, voor toegankelijk en betaalbaar onderwijs,… Deze zaken zijn allerminst “utopisch”. Voor velen zijn ze een noodzaak geworden. Dit vergt echter een breuk met produceren voor de winst.

De miljarden die nu in belastingparadijzen liggen te slapen, de enorme wetenschappelijke en productiecapaciteit,… kunnen – op basis van democratische planning – ingezet worden om iedereen een degelijke levensstandaard te bieden. Goed betaalde jobs, gratis onderwijs, een toegankelijke en goedkope gezondheidszorg, investeringen in sport en cultuur, meer vrije tijd,… Daarvoor moeten we ons organiseren en de strijd aangaan met de rijkste 1% en de kapitalistische klasse die de maatschappij domineert. Met Blokbuster en Rosa nodigen we je uit om onze ideeën te leren kennen en samen campagne te voeren tegen racisme en seksisme, tegen de afbraak door de rijkste 1% en voor een andere maatschappij, waar onze behoeften en niet de winsten centraal staan.

 

Open vergadering Blokbuster samen met Rosa op dinsdag 6 juni: “De Franse verkiezingen, Jean-Luc Mélenchon en de opbouw van een strijdbare linkse partij”

Bij de recente presidentsverkiezingen behaalde de strijdbare linkse partij France Insoumise maar liefst 20%. Mélenchon bracht massa’s op de been met een programma van massale investeringen in jobs, in onderwijs, voor een breuk met de neoliberale logica, voor een maximumloon voor grootverdieners en andere topmanagers,… Welke lessen kunnen we hieruit trekken? Hoe een massapartij van werkenden en jongeren uitbouwen? Kom naar onze open vergadering op 6 juni om 20u. Met video van de meetings van Jean-Luc Mélenchon en France Insoumise. Etentje vooraf. Meer info en inschrijvingen: bel of sms 0476/50.15.22 of mail pede.1970.be@gmail.com