Vreedzame tegenbetogers opgepakt bij protest tegen Pegida

Omwille van het betogingsverbod was er bij de eerste actie van Pegida Vlaanderen in Antwerpen geen tegenactie van Hart boven Hard. Toen eind januari werd opgeroepen tot een tegenbetoging zorgde dit voor een breed gedragen enthousiasme. Het lange uitstel door het betogingsverbod, het feit dat Pegida in Duitsland uiteenvalt en het feit dat Pegida Vlaanderen uiteindelijk een niet-toegelaten actie hield, zorgden ervoor dat er maandag geen officiële tegenactie was.

Enkele jongeren riepen via Facebook op om toch op de Groenplaats te verzamelen voor een protestactie. De oproep hiervoor verscheen pas op de dag zelf, te laat om echt te mobiliseren en een degelijke tegenactie te organiseren. Een 20-tal jongeren kwam bijeen, waaronder ook enkele Actief Linkse Studenten. Er werd gediscussieerd over volgende stappen, onze leden stelden onder meer voor om te mobiliseren naar de Gentse anti-NSV betoging van 12 maart. Dat wordt de eerste grote anti-Pegida betoging in ons land.

Bij extreemrechts waren er enkele honderden aanwezigen, vooral van Vlaams Belang en nog radicaler dan dat. Het AFF zag onder meer militanten van Autonome Nationalisten en Nation. Pegida Vlaanderen toonde zich openlijk als een vehikel van het Vlaams Belang. Onder meer Dewinter kwam een kijkje nemen en wierp zich op tot de onofficiële woordvoerder, de ordedienst werd mee georganiseerd door Luc Vermeulen van Voorpost en de ook de officiële woordvoerder van Pegida Vlaanderen, Rudy Van Nespen, is een lokaal VB-bestuurslid. Met nog wat neonazi’s erbij, was de opwarming voor de NSV-haatmars van 12 maart compleet.

Een aantal tegenbetogers werd opgepakt na afloop van de actie op de Groenplaats. Een van de gearresteerden schreef ons: “We werden omsingeld door enkele mannen die plots een politiearmband aandeden. Enkelen van ons werden even apart genomen, op basis van wie ze herkenden van de actie ervoor. Twee mensen mochten gaan. We werden één voor één tegen de muur gezet, wie een rugzak bij had moest die uitdoen. We werden grondig gefouilleerd, we moesten alles op onze persoon afgeven. Vervolgens werden we geboeid en naar overvalsbusjes gebracht. We werden naar het politiekantoor aan de Luchtbal gebracht waar we individueel uit het busje werden gehaald, dat duurde ongeveer een uur. In de cel naast ons zaten fascisten die de hele tijd riepen naar zowel de politie als ons. Uiteindelijk werden we rond 23u terug afgezet in het Schipperskwartier.”