8 maart. Anti-NSV betoging. Het zit niet mee voor de NSV…

De Nationalistische Studentenvereniging (NSV) betoogt op 8 maart samen met andere extreem-rechtse organisaties door de studentenbuurt van Antwerpen. Omdat we de straten niet zomaar willen overlaten aan neo-fascisten organiseren de Actief Linkse Studenten en Blokbuster een tegenbetoging. Vorige week is de NSV in actie geschoten om te mobiliseren naar hun betoging. Hun campagne verloopt echter verre van vlekkeloos!

NSV-betoging zoekt vertrekplaats…

De eerste tegenslag voor de fascistische studenten van het NSV bleek financieel een zware en, tot op de dag van vandaag, niet overkombare dobber. Zonder te wachten op een officiële toelating voor de betoging produceerde het NSV reeds honderden affiches en duizenden pamfletten waarop de Ossenmarkt als startplaats stond aangekondigd.

Het moet dan ook hard zijn aangekomen toen ze van de politie te horen kregen dat de werken om de Ossenmarkt her aan te leggen begin maart zullen aanvangen, waardoor de NSV-betoging er niet kan starten. Op een goede morgen stonden de affiches en pamfletten dan ook bij het oud papier, en geld om nieuw materiaal te maken was er niet (genoeg).

Gevolg: de traditionele plakrondes na een frisse pint in de Leeuw van Vlaanderen kunnen niet doorgaan, en voor het flyeren moeten ze het stellen met gekopieerde en slecht leesbare pamfletten.

NSV’ers zoeken studenten die wel een flyer aannemen…

Het bleek slechts de voorbode van nog meer onheil. Toen de extreem-rechtse studentenclub op woensdag 21 februari verzamelen blies aan de ingang van de UA stadscampus voor een flyeractie doken daar plots de Actief Linkse Studenten op met elk een vuilzak in de handen. Elke student die passeerde en achteloos een flyer aannam van het NSV werd overtuigd om ze onmiddellijk weer weg te gooien in één van de vuilzakken.

Dat bleek trouwens niet zo moeilijk: het overgrote merendeel van de studenten moet niets weten van een studentenclub die racisme predikt en zich inlaat met geweld tegen anders denkenden. De vuilzakken vulden zich snel met de NSV-flyers, en regelmatig komen er studenten ons spontaan ondersteunen. Sindsdien vinden dergelijke acties elke dag plaats op de campussen in Antwerpen, wat de anti-NSV betoging tot een veel besproken thema maakt onder studenten. (Hiermee vervoegen de nieuwe NSV-pamfletten overigens de bestemming van de eerste versie met een foute vertrekplaats…)

Studentenblad haalt uit naar NSV

Als kers op de taart verschijnt er deze week in Dwars, het studentenblad aan de UA, een uitstekend artikel over het NSV. De schrijver van het artikel toont met talrijke voorbeelden aan dat het “beschavingsoffensief” van het NSV niets verandert aan het karakter van de extreemrechtse club.

Er wordt bijvoorbeeld vermeld dat vorig jaar studenten van het NSV de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in Antwerpen, Nikei De Pooter, fysiek aanvielen. Farid Rasoolzadeh en Nicolas Van Herck van de ALS werkten mee bij het schrijven van dit artikel. Dit blad wordt met een oplage van enkele duizenden exemplaren gratis verspreid aan de UA. Je zou zowaar nog medelijden krijgen met de NSV’ers… (let op de ironie in de laatste zin).

Antifa-campagne op volle toeren

De campagne van ALS en Blokbuster daarentegen, draait op volle toeren. Duizenden flyers werden reeds verspreid op vele universiteits- en hoge schoolcampussen, aan middelbare scholen, en in de wijken waar de betoging door zal trekken. Verschillende studenten helpen ons met de mobilisatie, en er werd reeds voor meer dan 350 euro aan steun opgehaald. Het ziet er naar uit dat we de knappe mobilisatie van 3 jaar geleden, 800 anti-NSV betogers in Antwerpen, minstens zullen kunnen evenaren.

Aarzel niet, contacteer ons om je steentje bij te dragen en wees present op 8 maart om 19u aan Berchem station!

Jan

Een reactie achterlaten