Excuseer…

Erg origineel of oprecht komen de excuses van de N-VA-prominenten niet over. Er waren wel al wat zaken waarvoor ze zich moesten excuseren. Van racistische uitspraken (Theo Francken) over steun aan collaborateurs (Jambon, Francken, Weyts) tot het binnenhalen van liberale parvenu’s als kabinetschef (Jambon opnieuw) of een verdoken verleden bij het Vlaams Blok (nog steeds Jambon). Dat de excuses niet gemeend overkwamen, blijkt uit het feit dat ze zonder problemen onderling kunnen ingewisseld worden: het ene excuus past even goed bij een ander feit waarvoor excuses worden aangeboden. We nemen de proef op de som.

N-VA-minister Jan Jambon stelde over de nazi-collaborateurs dat die daar “wel hun redenen voor hadden”. N-VA-parlementslid Koenraad De Groote srpeekt vandaag op een herdenking van de fascist Joris Van Severen, hij biedt de aanwezigen als burgemeester van Dentergem zelfs een gratis glas aan. Voor 65-plussers die de bus nemen bestaat gratis niet, maar voor aanwezigen op een herdenking van Van Severen… Gevraagd naar het fascistisch karakter van Van Severen, antwoordde De Groote: “Je moet dat zien in de historische context van die tijd, dat is niet te vergelijken met vandaag.” En dat terwijl partijvoorzitter De Wever blijft herhalen dat zaken uit de vorige eeuw niet meer moeten opgerakeld worden.

De N-VA-excuses kunnen algemeen toegepast worden. Joy Donné, de man die met zijn Porsche Bart De Wever ging ophalen en in opspraak kwam omdat hij met twee verschillende nummerplaten rond reed en een parkeerboete op de grond gooide, werd beloond met de functie van kabinetschef van Jan Jambon. Mogelijk excuus voor Jambon om net Donné aan te stellen? “Ik had daar wel mijn redenen voor.” Dat Donné van een liberaal kabinet kwam? “Je moet dat zien in de historische context van die tijd.”

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon stond eind jaren 1980 aan de wieg van de Brasschaatse afdeling van het Vlaams Blok, zo maakte apache.be bekend en het nieuws werd bevestigd door op dat vlak goed geplaatste bronnen als Dewinter en ex-VB’er Luc Sevenhans (die de burgemeestersjerp van Brasschaat in opvolging van Jambon misliep omdat de N-VA-leiding dacht dat een ex-VB’er op die functie moeilijk zou liggen in de media). Mogelijk excuus voor Jambon? “Je moet dat zien in de historische context van die tijd, dat is niet te vergelijken met vandaag.”

Er wordt gefluisterd dat de man in de cirkel op de foto bij dit artikel eveneens de huidige minister van Binnenlandse Zaken is. De foto komt van een aanval van extreemrechts bij het Stuc in Leuven in 1984. Ook een andere aanwezig op die actie, Jurgen Ceder, zit ondertussen bij N-VA. Op gewelddadige wijze andersdenkenden aanvallen? “We hadden daar onze redenen voor”. En ook nog: “Je moet dat zien in de historische context van die tijd, dat is niet te vergelijken met vandaag.”

Wij zien de rechtse regering in de historische context van deze tijd en hebben allemaal wel een reden om er in verzet tegen te gaan. Afspraak op 6 november in Brussel en tijdens de andere acties van het syndicale actieplan!